Drop nettoafregningsordningen!

| Af Heidi Sejlund | Tip redaktionen om en historie

- Og indfør i stedet en langt mere fleksibel feed-in tarif-ordning. Sådan lyder meldingen fra en gruppe forskere fra Aalborg Universitet.

En erstatning af den nuværende støtteordning til private solceller med feed-in-tariffer vil ifølge forskerne gøre støtten til solceller mere fleksible og samtidig sikre, at solcelle-boomet forsætter. Det skriver Ingeniøren.

- Vi skal for alt i verden undgå en ’go-stop’-politik, som vi ser i Tyskland, hvor man lige pludselige sætter støtten ned, så aktørerne i markedet har svært ved at tilpasse sig situationen, siger Brian Vad Mathiesen, som er ekspert i energiplanlægning, til Ingeniøren. Han en af forskerne bag forslaget.

Kontant afregning
Ifølge Ingeniøren betyder en feed-in tarif-ordning i kort form, at man får kroner og øre for sine kW i stedet for el. Det skal ske i en overgangsfase, hvor husstandsanlæg indtil 2013 eller 2014 fortsætter med nettoafregning, men kun på de første 1.500 kWh eller 30 procent af anlæggets produktion. Resten af produktionen skal afregnes med en fast kWh pris på 1,7 kroner i 20 år. Derefter skal prisen justeres efter markedspris.

Fra 2014 eller 2015 skal produktionen på alle nye husstandsanlæg så afregnes med en fast kWh-pris de første 20 år, derefter til markedspris. Større produktionsanlæg skal allerede kobles på ordningen i 2013.

Læs også: Energiministeren bør forfremmes til integrationsminister

Feed-in-tariffen skal justeres efter anlæggets størrelse, fordi større anlæg er billigere at producere. Satserne skal også mindskes årligt, efterhånden som solcelleanlæg bliver billigere. Det skriver Ingeniøren.

Læs også: Ny analyse lægger op til 5.000 MW sol

Forskernes forslag lægger desuden med den nye ordning op til en afskaffelse af maksimumgrænsen på 6 kW. Det skal blandt andet gøre det lettere for landbrug og boligforeninger at anskaffe solcelleanlæg.

Ifølge Ingeniøren forventer forskerne bag forslaget, at den forslåede ordning kan sikre, at Danmarks solcellekapacitet når mindst 5.000 MW eller ti procent af elforbruget i 2050. I dag udgør solenergi under én procent af elproduktionen.


Hold dig opdateret med Energy Supply DK

Kommentarer

Karsten Tuft Sørensen
Ja, ordningen med at få penge ud kender vi fra Tyskland - håbløs løsning - forskerne i Ålborg har ikke læst ordenligt på lektien. Ingen vil binde sig til en pris på 1,7kr Kwh i 20 år. I Tyskland er det kaos - ingen elselskaber vil pt. godkende nye anlæg. Nettoordningen skal udvides så man i princippet kan få en negativ elregning som man kan overføre til nyt år eller få udbetalt til gns. årspris.

Jan Nilsson
Forskernes forslag lyder fornuftigt og på linje med mange andre lander i EU. Som formand for en andelsboligforening har vi overvejet at installere solceller, men pga. maks. 50kw, før PSO skal betales, har fået os til at vente indtil videre.

Thorkil Søe
I stedet for al den hurlumhej vil jeg mene, at en simpel løsning er skitseret på
http://thorkilsoee.wordpress.com/2012/07...
Dette vil måske have et par utilsigtede virkninger:
Tilskud kan ikke mere skjules og endog værre endnu at man kan se, at vi dummede os, da vi frasagde os atomkraft.

Viggo K.Pedersen
Måske bliver "vi" klogere og køber et thorium kraftværk af Indien om fem år ?

Carsten Jensen
Hej allesammen. prov at lese Torkilds kommentar paa linket.
Her er et fornuftigt forslag til begraensning af recourseforbrug og forurening, at have et maal somhedder xx% solenergi, er ireleant og direkte dumt. Saadanne maal naaes kun ved nettoordning eller ved noget lignende Karsten Tufts forslag om f.eks. 1.7 kr pr kwh. Det svarer ca. til en 5 dobling af kostprisen for en kwh, hvad ville reaktionen mon vaere hvis et en politiker foreslog en 5 dobling af prisen pa andre livsnodvendigheder som f.eks. maelk eller broed.

Vort nuvaerende system med haemningsloes politisk indgriben i de kreative processer med udvikling af nye og snartere teknologier er nok efterhaaden naaet et punkt hvor den goer mere skade end gavn. intentionen er rigtig god og sympatisk, det var den ogsaa i gamle nationers 5aarsplaner.

Hvis man vil have mere vedvarende energi er det blot en ide om sminke.

Hvis man vil have en stoerre andel vedvarende energi er det fornuftigt.

Det foerste naaes med store subsidier, til produktion af energi som vi ikke har nogen anvendelse for, og som vi saa smider bort.

Det andet naaes ved at bruge naturens recourser vind,sol eller andet naar det er til raadighed. Da der kun er faa effiktive incitamenter for mennesket, maa man finde det som kan bruges, til at faa os til at bruge el naar naturen er leveringsdygtig. SEX er normalt et effektivt middel, umiddelbart ser jeg ikke nogen nem metode til udnyttelse af dette incitament. PENGE er maaske ligesa staerkt et middel, angaaende el kan vi opdele pengene i 2 dele. Dels markedsprisen ca 0.25kr Kwh. (den er staerkt svingende, p.ga.vejr vind og klokkeslet/forbrug) dels afgifter af alle slags ca 1.5 kr. Kwh. Det er klart at med den fordeling af pengene er det bedste og enkleste at regulere afgiften.

Elafgiften kunne reguleres efter vejr, vind og forbrug. med det formaal at flytte forbruget til de tider hvor der er mest vedvarende energi til raadighed fra vejr og vind.

Alerede nu har mange forbrugere instalationer som goer afregning med prisdifferentiering mulig, der er alerede nu forsyningsselskaber som anvender prisdifferentiering nattakst ned til 0.00 kr pr Kwh. Desvaerre kan de kun variere prisen pa handelsprisen. Hvis energiafgiften blev fastlagt til en % sats af energiprisen f.eks. 200% ville incitamentet til baeredygtigt elforbrug vaere langt storrer.

Jacob Engdal
Jeg synes at forskerne modsige sig selv når de vil sænke tilskuddene løbende som i Tyskland, som netop i flere år har oplevet en stop and go politik som har påvirket priserne i DK væsentligt mere end den lille mængde solceller som vi har herhjemme. De har nok heller ikke tænkt på administrationsomkostningerne i den ordning de efterspørger. Fjern fedtet i form af betaling for overproduktion (60 øre), skattefradrag og håndvækerfradrag og lav en fair betaling til el-selskaberne for distributionen. Så er vi tilbage på den gode gamle ordning der blev indført midt i halvfemserne og som stort set ikke kræver adminstration.

Holger Skjerning
Forslaget om at energinet.dk skal købe solcellestrømmen til fast høj pris, betyder jo, at det er PSO'en der skal betale både for solcellerne og vindmøllerne.
Men uanset metoden, så vil fortsat stor "støtte" betyde voksende elpriser for alle os andre.
Og det er OK, hvis man er enige om, at det er prisen værd. - Og at det gavner klima-udviklingen. Og det gavner kun, hvis CO2-kvoteordningen ændres radikalt!
Som det er nu, er det meget få politikere, der overhovedet er klar over, hvor lidt, det hjælper, og hvor dyrt det hele ender med at blive.
Jeg kender kun eeeen politiker + to forhåndværende, der har nogenlunde styr på det!

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Nordjysk biogasanlæg skal udvides

Placeringen bliver den største udfordring

Bølgeenergi
Crestwing får halv million: Søsætter dog først til foråret

Det lange seje træk

Første fundamenter til Horns Rev 3 på plads

I midt oktober startede anlægsarbejdet på Danmarks største havmøllepark, Horns Rev 3.

København presser Vestforbrænding for at redde økonomien i ARC

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Lille benspænd for European Energys havlager

Kystnært havlager en gamechanger

350 MW kystnær vind rykker nærmere på den jyske vestkyst

1

Bølgeenergi
Efter søsætning: Tommy mangler bare to ting

Bølgeenergianlægget Weptos performer bedre end ventet - Nu skydes en helt ny æra i gang.

Regeringen vil fjerne bøvlede regler for erhvervslivet

Vestas med i banebrydende hybridanlæg

Familien holder fast i Brunata

Eksterne kræfter i ledelsen betyder ikke, at der er et ejerskifte undervejs, forsikrer målervirksomhedens bestyrelsesformand

Elektrificeret vej testes uden for Lund

Her oplades elbilerne mens de kører.

LM Wind Power skal udvikle kæmpevinge til kinesere

Overskudsvarme skal erstatte kul i Tongchuan City

Nyt dansk-kinesisk projekt fremmer fjernvarme og energieffektiviseringer i kinesisk storby.

Nuttet solcelleanlæg skal forsyne kineserne med grøn energi

Oppositionen til regeringen: Sig nej til russisk gasledning

Solrød Biogas og Vestforbrænding sætter biogas og affald på skoleskemaet

Nu gør vandværkerne vandet blødt - men det er ikke helt simpelt

Kara/Noveren: Vi har ikke gjort noget ulovligt

Video & Billedserier
Millioner til flydende havmølle-fundamenter og brinttankstationer

EUDP har netop uddelt 183 millioner til fremtidens energiteknologier.

Klumme: Færøerne: Grøn omstilling i overhalingsbanen

Vores nordatlantiske venner er ved at omstille deres energiproduktion til vedvarende energi. De er også i gang med at teste lagring og fleksibelt elforbrug.

Effektiviseringer i vandsektoren sparer danskerne for 298 millioner

Mindre statsstøtte giver knappe tider i vindmøllebranchen

Fjernvarme Horsens fortsætter udbygning

Energi-samarbejde sikrer investeringer for 490 mio. kr.

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Goldman Sachs forlader Dong med milliardfortjeneste

Spørg om jura: Lærlingen der sov i skurvognen

Nyt skattetjek af små og mellemstore virksomheder

Forventet vækst hos NKT før opsplitning

Klumme:
Klummer
Dårlig dag for miljøet

Forening: Der er risici ved ny solcellepulje

Virksomheder får mange flere påbud om ligestilling

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Hør om dokumentation af byggematerialer på Building Green

Hør gratis seminar om FN's verdensmål

Statsstøtte og monopolselskaber der breder sig - er det fair konkurrence?

Temadag: Elektriske færger

Topcon's IP-S3 Mobile Mapping system

Oplev Carsten Videcrantz fra Cisco Denmark på EOT: "Living in a Digital World"

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

God kundeservice og gratis strøm om natten

Ekspert inden for vindenergi modtager europæisk pris

ML-SER Værktøjet

Prysmian søkabel producerer energi under iskolde forhold

Halgruppen leverer haller til flygtninge katastrofen i Bangladesh

JUMO Sikkerhedstemperaturbegrænsere og –vagte

Intelligent bygningsdrift

Ny serie af kompakte cylindre i rustfrit stål (316L)

Forum fyldes til bristepunktet i år

GPS Tyverisikring og overvågning

Tag med på akvakultur delegationstur til Iran d. 12.-14. november 2017

Biogaskonference om Kildesorteret Organisk Dagrenovation

R&D udvikler ny teknologi til test af vindmøllevinger

Prysmian udvider HV produktion på dets fabrik i Jiangsu, Kina

Del en lærling

Mød Jacob Hübertz på EOT og bliv klogere på hvordan Vækstfonden støtter op ...

Revit & AutoCAD - onsdags tips med Bjørg! Gratis Inspiration

Læs her og forøg dine chancer for at få ønskejobbet serveret!

Send til en kollega

0.244