23948sdkhjf

EU-energiministre får grønt lys til indgreb i gaspriser

På mandag skal EU-landenes energiministre mødes, og det sker med mandat til at lave et indgreb i gaspriser

Der kommer et indgreb, der skal begrænse udsving i gaspriserne. Men hvordan det konkret vil se ud, bliver formentlig først fastlagt på mandag.

Det står klart, efter at EU-landenes stats- og regeringsledere på EU-topmødet i Bruxelles torsdag har givet mandat til at energiministrene på mandag kan indgå en aftale om et indgreb i gaspriserne. Det oplyser en EU-kilde med indsigt i forhandlingerne på topmødet.

Dermed bliver spørgsmålet som ventet ikke endeligt løst på torsdagens topmøde. Den såkaldte markedskorrektionsmekanisme er så kompliceret, at den ikke egner sig til en kort forhandling på et topmøde med 27 EU-landes stats- og regeringschefer.

Men forventningen - eller forhåbningen - er nu, at indgrebet kommer på mandag. Målet er at lave et loft, der kan bremse udsvingene i priser på TTF-gasbørsen.

Tyskland, Holland og Danmark er blandt de lande, der generelt ikke er begejstrede for gribe ind i markeder. Men andre lande som blandt andre Grækenland presser hårdt på.

På vej ind til EU-topmødet i Bruxelles torsdag sagde den græske premierminister, Kyriakos Mitsotakis:

- Vi skal sende et meget klart signal til markederne, men også til Rusland. Vi vil ikke acceptere at gas bliver brugt som et våben på bekostning af vores borgere og virksomheder, sagde Kyriakos Mitsotakis på vej ind til mødet.

Det er dog svært for EU-landene at nå til enighed. Forslaget er meget teknisk, og mange af delene påvirker hinanden.

Efter et møde for energiministrene tirsdag i Bruxelles forsøgte det tjekkiske EU-formandskab at begrænse den tilbageværende diskussion til kun at handle om selve loftet i indgrebet.

Det er i EU-Kommissionens udspil på 275 euro per megawatt-time (MWh) på gas på TTF-gasbørsen.

Hvis prisen er over dette beløb i en periode, og der samtidig er en forskel på mindst 35 euro i forhold til prisen på andre markeder i tre dage, vil mekanismen blive udløst.

EU-lande som Spanien, Grækenland, Belgien og Malta mener dog ikke, at udspillet er stærkt nok.

Loftet skal efter deres mening sættes ned til 200 euro eller lavere.

Artiklen er en del af temaet Udland.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063