23948sdkhjf

EU-landene kunne ikke enes om indgreb i gaspriser

EU-landenes energiministre kunne på møde tirsdag ikke enes om indgreb i gaspriser

Trods langvarige forhandlinger lykkedes det tirsdag ikke EU-landene at nå en aftale om et indgreb i gaspriserne.

Det siger Tjekkiets industriminister, Jozef Sikela, på et pressemøde tirsdag aften.

- Jeg håbede at kunne åbne en flaske champagne i dag for at fejre aftalen. Men vi skal desværre holde champagnen i køleskabet lidt endnu. Vi har et nyt møde på mandag, siger Jozef Sikela.

Han henviser dermed til, at energiministrene allerede er indkaldt til et nyt møde mandag. Her vil der ifølge Sikela som udgangspunkt kun være ét udestående spørgsmål: prisniveauet, som udløser mekanismen.

Dermed er håbet ikke slukket for de syd- og østeuropæiske EU-lande, der ser indgrebet som en vej til at hjælpe husholdninger og virksomheder til lavere gaspriser.

Det er dog uvist, om nogle af de mest ivrige EU-lande også vil bringe spørgsmålet op på torsdagens EU-topmøde i Bruxelles. Den situation vil EU-toppen dog formentlig helst undgå, da det kan udløse et bittert opgør på topmødet.

- Det er stats- og regeringsledernes hellige ret at bestemme, hvad de vil diskutere. Men vores udgangspunkt er, at energiministrene løser det på mødet mandag, siger Jozef Sikela.

Han vurderer, at EU-landene var tæt på en aftale, men der manglede ifølge Sikela den sidste risikovilje til at tage beslutningen tirsdag uden at konsultere regeringerne derhjemme.

Tirsdagens forhandlinger tog udgangspunkt i EU-Kommissionens meget udskældte forslag. Det bygger på flere betingelser, der har sat spørgsmålstegn ved, om det nogensinde vil blive taget i brug.

EU-Kommissionen vil med forslaget lægge et øvre loft på 275 euro per megawatt-time (MWh) på gas på TTF-gasbørsen.

Mekanismen træder i det oprindelige forslag i kraft, hvis prisen i 14 dage er på dette niveau eller højere, samtidig med at der i 10 dage er en forskel på mindst 58 euro i forhold til prisen på andre markeder.

Det sidste tal er nu sænket til 35 euro i tre dage, siger EU-kommissær for energi Kadri Simson.

Hvis de to betingelser indfris, så vil handler med såkaldte front month-TTF-derivater ikke gennemføres. Det vil dog i forslaget fortsat være muligt at købe gas dag til dag. Men det vil i givet fald være til en endnu højere pris, så det vil formentlig alene blive anvendt som en nødløsning i helt særlige situationer.

En række kritiske EU-lande som Spanien, Grækenland, Belgien og Malta mener dog, at udspillet slet ikke er stærkt nok.

De kritiske lande henviser til, at selv da gaspriserne i august nåede sit svimlende højdepunkt på 320 euro per megawatt-time, ville det ikke have udløst det indgreb, som EU-Kommissionen har lagt på bordet. Det skyldes, at der også er andre betingelser, der skal indfris, før mekanismen udløses.

Landene mener derfor, at forslaget skal strammes markant op. Blandt andet skal loftet efter deres mening sættes ned til 200 euro eller lavere. En række andre EU-medlemmer er dog imod et så vidtgående indgreb.

Lande som Tyskland, Holland og Danmark er generelt skeptiske over for indgreb i markedet. De frygter blandt andet for, at leverandører vil finde andre markeder, hvis EU griber ind i priserne.

Derfor har EU-landene i månedsvis været uenige om, hvor langt man skal gå i forsøget på at få gaspriserne ned.

Artiklen er en del af temaet Udland.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11