23948sdkhjf

Kommune foreslår ny placering af transformerstation

Høje-Taastrup Kommune, som skal huse den statslige transformerstation for Energiø Bornholm, foretrækker nu en anden placering end de områder, som statens bygherre, Energinet, hidtil har haft på tegnebrættet.

Den statslige bygherre Energinet er ved at zoome ind på den præcise placering af den kommende transformerstation på Sjælland, som er en vigtig del af Energiø Bornholm, der skal stå klar til brug i 2030. Energinet har selv foreslået tre konkrete arealer på 50-60 hektar – Område A, B og C, omkring Solhøj mellem Høje-Taastrup og Ishøj til den ny transformerstation. Nu er endnu et område kommet til. 

Det skriver Sjællandske Nyheder på baggrund af et høringssvar fra Høje-Taastrup Kommune til Miljøstyrelsen, som står for høringsrunden om placeringen.

I sit høringssvar fremhæver Høje-Taastrup Kommune Område X - et område umiddelbart øst for Baldersbrønde, som kommunen nu foretrækker til placeringen. I høringssvaret går kommunen dermed i rette med sin egen byrådsbeslutning fra november, hvor kommunen foretrak en anden placering i Solhøj-området, kaldet Område A.

At kommunen nu har bragt Område X på banen, bekræfter centerchef Lars Christensen for Høje-Taastrups Teknik- og Miljøcenter overfor Sjællandske Nyheder:

– Vi har valgt at foreslå Område X, primært fordi det er det mest skånsomme i forhold til de omkringliggende omgivelser. Det ligger ud til motorvej og erhvervsområde, så det visuelle får mindre betydning, end hvis det ligger i det åbne land som i område B, og samtidig er det uden for det grundvandsområde, der også har været diskuteret. Dertil kommer, at Område X er svært at udvikle på andre måder, siger kommunens centerchef til mediet. 

Efter høringsrunden, som havde deadline mandag den 12. december, vil Miljøstyrelsen gennemgå og arbejde videre med de relevante betragtninger i høringssvarene. En hvidbog over høringssvarene vil sammen med Energinet's miljøkonsekvensrapport indgå i den samlede miljøvurdering af projektet.

Energiø Bornholm: Transformerstationen på Sjælland

Transformerstationen ved Solhøj mellem Høje-Taastrup og Ishøj Kommuner på Sjælland er et centralt element i det store anlægs- og energiprojekt Energiø Bornholm, som Folketinget vedtog i 2020.

Energiø Bornholm skal stå færdig i 2030 og vil bestå af 3 GW havvindmøller i Østersøen ca. 20 km syd og syd-vest for Bornholm og af et landbaseret omformeranlæg placeret ved Aakirkeby.

Strømmen fra Energiø Bornholm ledes via et 350 km. søkabel til Køge Bugt på Sjælland, hvor den producerede vindenergi ledes til transformerstationen ved Solhøj. Her transformeres strømmen og kobler det til det danske 400 kV transmissionsnet.

Artiklen er en del af temaet Energiøer.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109