23948sdkhjf

Affaldsfyret kedelanlæg fra Verdo på 15 MW skal lune i Tromsø

Der er tryk på kedlerne i den norske by Tromsø. I dag leveres byens fjernvarme af forsyningsselskabet Kvitebjørn Varmes to 10 MW affaldsfyrede kedelanlæg.

Men på grund af den øgede befolkningstilvækst har Kvitebjørn Varme og Verdo Energy Systems indgået en aftale om levering af et 15 MW kedelanlæg, der skal supplere de eksisterende to anlæg med lokalt produceret fjernvarme.

Opgaven er den hidtil største hos Verdo Energy Systems, både hvad angår ydelse på kedelanlæg og ordresum.

Det oplyser Verdo Energy Systems i en pressemeddelelse.

Genanvende ressourcen

Det nye kedelanlæg kommer til at generere varme og energi af det affald, man ikke kan komme af med på anden fornuftig vis. Det forklarer Bo Johansen, der er salgsdirektør hos Verdo Energy Systems.

- Kedlen skal brænde det, vi kalder for refuse-derived fuel. Altså det affald der er tilovers, når det har været forbi sorteringsanlægget. I stedet for at køre det væk genanvender vi brændselsressourcen lokalt i Tromsø, siger Bo Johansen.

Ombygger eksisterende kedellinjer

Udover at bygge et helt nyt kedelanlæg skal Verdo Energy Systems også ombygge de to eksisterende kedellinjer, så de er forberedte til fremtidig tilkobling af CO2-fangstanlæg.

- Vi sørger for, at røggassen, der kommer fra de to eksisterende linjer, kommer til at ligne den røggas, der vil komme fra den nye linje. På den måde kan vi på sigt koble de tre kedellinjer ind på det samme CO2- fangstanlæg, tilføjer Bo Johansen.

Fokus på mindre anlæg

Selvom man flere steder i verden er begyndt at reducere antallet af de mindre forbrændingsanlæg, er der fortsat mange områder, hvor store geografiske afstande ikke på samme måde tillader transporten af affald til de centraliserede anlæg.

- Affald generes jo alle steder, hvor mennesker er. Samtidig har alle mennesker behov for energi både i form af varme og elektricitet. Vores fokus ligger i leveringen af mindre anlæg, der lokalt både kan løse udfordringerne med affald og behovet for energi, siger Bo Johansen og fortsætter:

- Derudover vil der være store miljømæssige besparelser, når affaldet kan håndteres lokalt frem for at blive transporteret væk til andre forbrændingsanlæg.

Det nye kedelanlæg vil stå færdigt ultimo 2024, mens ombygningen af de eksisterende to kedelanlæg vil foregå i sommeren 2023.

Verdo tilrettelægger både ud- og ombygning på en sådan måde, at Kvitebjørn Varme kan drive sit anlæg under hele perioden.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Hvordan man bygger en energiø 100 kilometer ude i Nordsøen
Norsk energikæmpe fuldender overtagelsen af dansk solenergiudvikler
Energikoncern opkøber elselskab
Green Power Denmark: Indtægtsloft er et skræmme-eksempel på paniklovgivning
Vestas sluttede 2022 med milliardstore nedskrivninger
Genvinder fjernvarmeaftale: NCC og Brøndum tager igen arbejdshandskerne på
Andre Nordiske Medier
Metal Supply DK
Electronic Supply DK
Building Supply DK
Transportmagasinet
Licitationen
Søfart

Send til en kollega

0.125