23948sdkhjf

Briter udelukker Kina fra atomprojekt og indkalder ambassadør

Der er store spændinger mellem Storbritannien og Kina. Det får nu konsekvenser for atomprojekt i England.

Storbritannien har tirsdag udelukket et kinesisk selskab fra et projekt om at bygge et atomkraftværk på Englands østkyst.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Byggeriet vil i stedet udelukkende ske sammen den franske partner EDF.

Udmeldingen fra briterne kommer, på et tidspunkt hvor forholdet mellem Storbritannien og Kina er særdeles anspændt.

Den britiske premierminister, Rishi Sunak, sagde mandag, at Kina udgør en "systemisk udfordring" mod briternes interesser og værdier.

Storbritannien har tirsdag også indkaldt Kinas ambassadør i London til samtale. Det skriver Evening Standard ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Årsagen er, at korrespondenten Ed Lawrence fra det britiske medie BBC er blevet overfaldet og anholdt i Kina i forbindelse med protester i landet.

Det skete, da han forsøgte at dække de demonstrationer, der de seneste dage er opstået i flere kinesiske byer. Protesterne var oprindeligt rettet mod de fortsatte og strenge kinesiske coronarestriktioner.

Det har dog hurtigt - og ganske usædvanligt - udviklet sig til en mere generel kritik af begrænsede rettigheder og friheder i landet.

Atomkraftværket, som kinesiske GCN nu ikke længere er en del af, har navnet Sizewell C. Det skal efter planen levere elektricitet fra 2035.

Storbritannien planlægger at investere 700 millioner pund - svarende til 6 milliarder kroner - i kraftværket. Franske EDF lægger samme beløb.

Sizewell C kommer til at producere en mængde af strøm, der nogenlunde svarer til, hvad seks millioner hjem forbruger.

Storbritannien har i alt 15 atomreaktorer fordelt på otte lokationer rundtom i landet. Mange af reaktorerne er dog ved at nå deres udløbsdato.

Briterne er begyndt at fokusere på atomkraft som en del af deres langvarige mål om at være et CO2-neutralt land i 2050.

/ritzau/

Artiklen er en del af temaet Udland.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079