23948sdkhjf

Litauere henter biogasinspiration i Danmark

Den danske Aluflam-koncern netop har indviet en ny ekstruderingsfabrik på 8000 m2 lidt uden for Kaunas, Litauens næststørste by på størrelse med Aarhus. 

På fabrikken, der er den første af sin art i Baltikum, ekstruderes rå aluminium til profiler og emner, der anvendes til bygninger samt til skibe og i transportsektoren.

Selv om den moderne fabrik i Litauen får grøn energi fra en solcellepark, er det ikke nok til at dække gasforbruget i industriproduktionen.

- Foruden sund økonomi og energiuafhængighed af Rusland handler biogas for os om et bæredygtigt og klimavenligt alternativ til fossilt brændsel. Men det handler naturligvis også om stabile leverancer af energi til både vores anlæg og andre virksomheder i industriområdet. Med inspiration fra dansk biogas-produktion opfordrede vi derfor den lokale kommune i Litauen til at komme til Danmark for at se nærmere på mulighederne med biogas, siger koncernchef Peter Birck fra Aluflam i en pressemeddelelse.

Konkret viden

Den litauiske delegation besøgte derfor Solrød Biogas, der blev sat i drift i 2015, for at få inspiration til at gøre aluminiumsfabrikken mere bæredygtig.

Under besøget gav lektor Tyge Kjær fra Roskilde Universitet et oplæg, hvor han gav konkret viden om, hvordan man kan etablere et tilsvarende anlæg i Litauen.

- Tyge Kjær er en betydelig, international kapacitet på biogasområdet. Han var med lige fra planlægningen og til den endelige realisering af Solrød Biogas, så jeg er glad for, at delegationen fik mulighed for at tale med ham personligt. Vores koncept her i Solrød må meget gerne kopieres af andre. Vi er stolte over, hvor langt vi er nået, og at både ambitioner for den grønne omstilling og den aktuelle energiforsynings­krise viser, at vi har turdet tænke både stort og rigtigt, siger bestyrelsesformand Niels Hörup, Solrød Biogas.

Besøgte leverandør- og aftagersiden

Produktionen af biogas kræver et netværk bestående af flere typer af leverandører og aftagere for at være lønsom. 

Delegationen fra Litauen besøgte derfor på leverandørsiden Argo og Gemidan, der leverer organisk affald, forarbejdet til pulp og CP Kelco, som leverer biomasse bestående af affald fra produktionen af pektin. På aftagersiden besøgtes Solrød Fjernvarme, som den største aftager af den lokalt producerede biogas.

Borgmesteren i Jonava Kommune, Mindaugas Sinkevičius betegner besøget som meget lærerigt.

-Såvel for mig som borgmester som for repræsentanterne fra vores forvaltning og forsyningsselskaber har besøget været meget inspirerende. Vi har fået et overblik over hele værdikæden i produktionen af biogas, og vi vil nu gå i gang med et større arbejde med at kortlægge mulighederne for at etablere et anlæg i vores egen kommune og region, siger Mindaugas Sinkevičius.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11