23948sdkhjf

Dansk Affaldsforening bekymret over PFAS i affaldsforbrændingen og kræver totalforbud

Undersøgelser tyder på, at de fleste PFAS-stoffer destrueres på forbrændingsanlæg. Men det kan ikke siges med sikkerhed, hvilket giver bekymring hos Dansk Affaldsforening, som peger på, at et komplet forbud mod PFAS i produkter er den eneste langsigtede løsning.

Først for nylig er der udviklet metoder til at analysere røggassen fra affaldsforbrænding. Derfor er de fleste danske forbrændingsanlæg nu i gang med analyser for PFAS-stoffer.

Det oplyser Dansk Affaldsforening.

- Vi oplever nu PFAS overalt i vores samfund, og ideelt set bør der gennemføres et nationalt – og allerhelst europæisk – forbud mod alle de flere tusinde forskellige PFAS-varianter, der findes. PFAS har vist sig at være en trussel mod vores natur, sundhed og økosystemer. Kun et komplet forbud mod PFAS i vores hverdagsprodukter kan løse problemerne på lang sigt. PFAS giver ikke kun panderynker, når det kommer til forbrænding, men også i genanvendelsen, fordi vi jo så spreder PFAS fra gamle produkter over i nye produkter, siger direktør i Dansk Affaldsforening Henrik Friis.

PFAS

  • PFAS består af en stor gruppe syntetisk fremstillede fluorstoffer, som har været brugt siden begyndelsen af 1950'erne.
  • Stofferne er stabile, svært nedbrydelige og er vand- og fedtskyende.
  • Der findes flere tusinde varianter af PFAS, og der er ikke ret meget viden om, hvilke der er sundhedsskadelige, og hvilke der ikke er.
  • De findes overalt, og bruges i mange forskellige produkter: tekstiler, tøj og møbler; olier, maling og byggematerialer; plejeprodukter og køkkenudstyr med slip-let-overflade.

Kilder: EEA, Sundhedsstyrelsen, Forbrugerrådet TÆNK

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.817