23948sdkhjf

Rørført brintinfrastruktur skal gøre Danmark til en PtX-nation

Markedsaktører peger nu på, at rørført brintinfrastruktur er en forudsætning for, at Danmark kan blive ikke bare en brintnation, men også en Power-to-X-nation.

Det kom til udtryk, da Evida afholdt en konference om brintinfrastruktur og senest i resultatet af den markedsdialog, som Evida og Energinet for nylig har gennemført i samarbejde med Energistyrelsen.

Det oplyser Evida i en pressemeddelelse.

Og vi ser allerede nu konturerne af et brintmarked med aktører fordelt rundt omkring i landet, der vil få behov for en infrastruktur, som transporterer brinten mellem producent og aftager. Peter Kristensen, strategi- og udviklingsdirektør i Evida

I en ny publikation ”Skaber brintinfrastruktur vækst?” sætter Evida fokus på, hvilken værdi brintinfrastruktur kan få for markedet og for det danske samfund, og på hvordan udviklingen af rørført brintinfrastruktur i Danmark kan tage sig ud med en markedsbaseret tilgang.

- Evidas tilgang til arbejdet med at etablere en brintinfrastruktur er markedsbaseret. Og vi ser allerede nu konturerne af et brintmarked med aktører fordelt rundt omkring i landet, der vil få behov for en infrastruktur, som transporterer brinten mellem producent og aftager. Vi forudser således behov for en fasedrevet udvikling af brintinfrastruktur i takt med, at brint- og Power-to-X-anlæg skyder op rundt omkring i landet. Startende med behov for lokal og regional infrastruktur, som efterhånden bindes sammen i større og større netværk, til vi til sidst har en sammenhængende, national brintinfrastruktur, siger Peter Kristensen, strategi- og udviklingsdirektør i Evida.

Tre opgaver

Brintinfrastruktur i Danmark skal ifølge direktøren løse tre opgaver: Den skal understøtte PtX-produktion og udviklingen af et stærkt hjemmemarked, den skal balancere elsystemet, og den skal give mulighed for eksport af brint.

Danmark har med sine nuværende og kommende vindkraftressourcer et særdeles godt udgangspunkt for produktion af grøn brint.

I PtX-aftalen, som regeringen og et bredt flertal i Folketinget står bag, forventes der i 2030 4-6 GW elektrolysekapacitet. I en nyligt gennemført markedsdialog, som Evida og Energinet står bag, har aktørerne meldt projekter ind på i alt 14 GW elektrolysekapacitet i 2030.

To systemer i 2030

Med udgangspunkt i 5 GW og en antagelse om 5000 fuldlasttimer vil vi i 2030 have 20.000 GWh brint i et dansk energisystem. Til sammenligning forventes hele det nationale metangasforbrug i 2030 at være på ca. 16.000 GWh. Det vidner om store perspektiver inden for fremtidens grønne gasser.

- Vi ser med andre ord ind i en transformation af et dansk gassystem mod to systemer i 2030, der baserer sig på henholdsvis biogas og brint, siger Peter Kristensen.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Opkøb: Leverandør til vindindustrien fortsætter konsolidering
Dansk Fjernvarme: Målrettet tilskud til husstandene og tilslutningspligt
Pilotprojekt skal sætte skub i udbygningen af elnettet
Stort nedbrud og stigende varmepris: - En fejl at købe stort varmeværk
Affaldsfyret kedelanlæg fra Verdo på 15 MW skal lune i Tromsø
Ny solcellepark tilsluttet i Aabenraa Kommune
Andre Nordiske Medier
Metal Supply DK
Electronic Supply DK
Building Supply DK
Transportmagasinet
Licitationen
Søfart

Send til en kollega

0.125