23948sdkhjf

Dan Jørgensen er tavs om vigtig rolle ved klimatopmøde

Danmark og Sydafrika skal lede samtalen om et program for højere ambitioner for reduktioner af drivhusgasser

Der bliver klappet, da Dan Jørgensen (S) onsdag træder op på den lille scene i den kinesiske pavillon ved årets klimatopmøde, COP27 i Egypten.

Her slår Danmarks fungerende klima-, energi- og forsyningsminister fast, at der er behov for, at de globale klimaambitioner bliver øget.

- Danmark er et lille land, men vi har store ambitioner, siger han, inden en analyse af omstillingen af det kinesiske energisystem med dansk islæt præsenteres.

Dan Jørgensen har fået en vigtig rolle ved klimatopmødet. Han skal facilitere samtalen om et arbejdsprogram for reduktionen af drivhusgasser.

Men mens han godt kan tale ved arrangementer til klimatopmødet, er historien en anden, når det kommer til spørgsmål fra pressen.

Efter han har givet de indledende bemærkninger ved arrangementet, tager han videre - uden at svare på spørgsmål om hans rolle.

På grund af den politiske situation i Danmark, hvor der endnu ikke er dannet en regering, stiller han ikke op til interviews om klimatopmødet.

Den rolle, han har fået, er en, som han kender godt. Sidste år havde han også ansvar for sporet ved klimatopmødet i Glasgow, Skotland.

Her blev verden enige om et arbejdsprogram, der kunne øge klimaambitionerne og sikre implementeringen af landenes klimamål.

Nu skal der træffes beslutning om rammer og overordnet indhold af det, og her hjælper Dan Jørgensen altså det egyptiske formandskab.

Han holder møder med lande for at afsøge holdninger og mulige landingsbaner med et endeligt resultat for øje.

Det er ifølge Jens Mattias Clausen, programchef i den grønne tænketank Concito, et vigtigt spor, Dan Jørgensen er facilitator for.

- Det er der, man skal følge op på målet om 1,5 grader, og her man skal sikre, at der bliver leveret i de næste otte år.

- Så det er ekstremt vigtigt, hvad man får ud af det, og også hvordan man forholder sig til de fossile brændslers rolle, siger han.

Han peger på, at der venter nogle svære samtaler for Dan Jørgensen. Blandt andet er nogle af de store ulande skeptiske:

- Blandt andet er der forslag om, at programmet allerede skal stoppes næste år og ikke køre frem til 2030, fordi nogle har en interesse i, at der ikke er så meget politisk pres for at levere de næste par år, siger Jens Mattias Clausen.

Dan Jørgensen deler rollen som facilitator med Barbara Creecy. Hun er Sydafrikas minister for skovbrug, fiskeri og miljøanliggender.

COP27 afsluttes efter planen fredag med en politisk erklæring - en såkaldt cover decision. Det har dog tradition for at gå over tid.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Opkøb: Leverandør til vindindustrien fortsætter konsolidering
Dansk Fjernvarme: Målrettet tilskud til husstandene og tilslutningspligt
Pilotprojekt skal sætte skub i udbygningen af elnettet
Stort nedbrud og stigende varmepris: - En fejl at købe stort varmeværk
Affaldsfyret kedelanlæg fra Verdo på 15 MW skal lune i Tromsø
Ny solcellepark tilsluttet i Aabenraa Kommune
Andre Nordiske Medier
Metal Supply DK
Electronic Supply DK
Building Supply DK
Transportmagasinet
Licitationen
Søfart

Send til en kollega

0.126