23948sdkhjf

Hofor får etableringstilladelse til 26 havvindmøller i Øresund

Visionen om en havvindmøllepark, der kan levere grøn strøm til op til 300.000 husstande tæt på forbrugerne i Øresundsregionen, ser ud til at kunne blive en realitet. Energistyrelsen har netop givet etableringstilladelsen, og de nye havvindmøller kan være i fuld drift allerede i 2026.

Energistyrelsen fredag den 11. november har vendt tommelfingeren opad for Hofors plan om nye havvindmøller i det sydlige Øresund - og udstedt en etableringstilladelse til Aflandshage Vindmøllepark.

Det glæder bestyrelsesformand hos Hofor Susanne Juhl

- Der er et stort politisk og folkeligt pres for at skrue op for vores grønne ambitioner på energiområdet. Ikke mindst i lyset af den energikrise, der lige nu præger hele Europa i kølvandet på krigen i Ukraine, står det klart, at vi også har behov for at sikre en mere solid selvforsyning på energiområdet. Jeg er stolt af, at Hofor med Aflandshage Vindmøllepark kan være med til at a sikre, at hovedstadsområdet kan gå forrest i den grønne omstilling, siger Susanne Juhl.

FAKTA: Aflandshage Vindmøllepark

HOFOR vil opføre en ny havvindmøllepark i det sydlige Øresund i et område, der ligger cirka 10 km fra Amagers Sydspids og godt 8 km fra det nordøstlige Stevns.

Placeringen er valgt af hensyn til afstanden fra kysten, den svenske territorialgrænse, den nærliggende lufthavn, befærdede sejlruter, Natura 2000-områder og primære fugletrækruter over Øresund.

Vindmølleparken vil bestå af 26 moderne havvindmøller med en totalhøjde på op til 220 meter til øverste vingespids.

Møllerne vil med en samlet effekt på op til 300 MW kunne forsyne op til 300.000 husstande med grøn strøm.

Efter planen skal Aflandshage Vindmøllepark være i fuld drift i 2026.

Færre møller

Etableringstilladelsen er givet på baggrund af en offentlig høring, der løb hen over sommeren. Det er anden gang, at offentligheden er blevet hørt om Aflandshage Vindmøllepark. Den første høring blev gennemført hen over vinteren 2021/2022 og handlede om projektets miljøkonsekvensvurdering.

I forbindelse med den offentlige høring af etableringstilladelse til Aflandshage Vindmøllepark har Energistyrelsen modtaget i alt 64 høringssvar - fra danske myndigheder, kommuner, borgere, NGO'er og virksomheder samt fra tyske og svenske interessenter i forbindelse med den internationale ESPOO-høring.

Til sammenligning modtog Energistyrelsen i den første høring af projektets miljøvurdering i alt 91 høringssvar.

Hofor har i processen så vidt muligt forsøgt at imødekomme borgernes bekymringer. 

- Jeg er glad for, at vi igennem to høringsprocesser har været i dialog med borgere og nabokommuner, og at det kan lade sig gøre at imødekomme i hvert fald nogle af de bekymringer, der er blevet rejst, siger Susanne Juhl. 

Hofor har da også med afsæt i de to høringer truffet en række valg, der skal i mødekomme en del af de bekymringer og forslag, der er indkommet i høringssvarene. 

Blandt andet er antallet af møller reduceret fra et ønske om at etablere 26 til 45 møller. Hofor etablerer nu kun 26 møller. Samtidig har Hofor af hensyn til havbiologien i Øresund valgt betonfundamenter, der står på havbunden.

Hofors valg ...

• Valg af 26 møller med en totalhøjde på op til 220 meter - i forbindelse med miljøundersøgelsen beskrevet som scenariet med 'store' møller. Dette er samtidig det scenarie med færrest møller, hvilket flere har efterspurgt i den første høring.

• Etablering på vindmøllefundamenter, der står på havbunden. Denne løsning kendes også fra eksempelvis de velkendte havvindmøller på Middelgrunden, der står i en bue ud for København - og det vurderes at give optimale betingelse i forhold til at skabe et kunstigt stenrev omkring møllerne til gavn for havbiologien i Øresund og Køge Bugt.

• Genanvendelse af så meget som muligt af det havbundsmateriale, det er nødvendigt at flytte i forbindelse med opsætning af fundamenter og nedgravning af kabler. Der er tale om en begrænset mængde materiale, som ikke er forurenet, og som genanvendes enten på stedet, som ballast i fundamenterne eller på andre anlægsprojekter.

• Transformerstation placeret på land ved Avedøreværket - og ikke på havet. Det betyder, at der ikke skal ligge en stor, fast konstruktion i mølleparksområdet, men at den vil blive opført i industriområdet på Avedøre Holme. Transformerstationen bliver beklædt med et materiale, der passer til de omkringliggende bygninger.

Kilde: Hofor

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Vestas snupper endnu en storordre
Drone jagter fjernvarmelæk i Viborg
Fra kommunalt selskab til milliard-foretagende: Værdien af Nature Energy er 14-doblet
Ny regionsdirektør for Cowi i Syddanmark vil være en aktiv spiller i den grønne omstilling
Nye regler bremser udbygning af solenergi i Danmark
Borgmester vil have klart svar om PFAS-stoffer fra vindmøllevinger
Andre Nordiske Medier
Metal Supply DK
Electronic Supply DK
Building Supply DK
Transportmagasinet
Licitationen
Søfart

Send til en kollega

0.109