23948sdkhjf

Sol og vind langtidslagres i afløbsrens og nedlagt kraftværksblok på Bornholm

I Europa er der milliarder af kroner investeret i fossile kraft- og kraftvarmeværker, som i en fossilfri fremtid risikerer at blive værdiløse. Det gør et nyt Horizon-innovationsprojekt 2nd Life for Power Plants (2Lipp) noget ved. 

I det internationale innovationsprojekt på Bornholm skal en nedlagt kraftværksblok konverteres til et batteri, der lagrer overskydende grønne elektroner og sender dem tilbage i elnettet, når de grønne energikilder fra vind og sol ikke leverer tilstrækkeligt.

- Der er for mig ingen tvivl om, at 2LiPP bliver én af de vigtigste trædesten på vej mod den grønne omstilling og fremtidens forsyning. Jeg er derfor særlig glad for, at projektet forankres på Bornholm og for at kunne sætte vores kraftværk og kompetencer i spil, siger Claus M. Andersen, adm. direktør for Bornholms Energi & Forsyning.

Det er partnere fra seks europæiske lande der i 2LIPP-projektet, som støttes med 60 mio. kroner fra EU og har et samlet budget på 100 mio. kroner, vil omdanne fortidens forældede værker til grønne batterier.

Tre teknologier i en

Formålet med 2LIPP er at fremvise en skalerbar, hybrid energilagringsløsning bestående af tre teknologier, som samlet i et nyt energistyringssystem udnytter eksisterende anlægsinfrastruktur til at opnå lavere etableringsomkostninger af fossilfri anlæg. Det skal muliggøre udbygningen af energilagring globalt, hvilket er en direkte forudsætning for videreudbygningen af sol- og vindenergi.

- På Bornholm bygger vi verdens første energilager i flydende hydroxidsalt, også kaldet afløbsrens, hvor vi vil lagre grøn energi som varme og returnere den til elnettet, når der er brug for det. Vi har, som de eneste i verden, erfaring med at eliminere de ætsende egenskaber ved hydroxidsalte, og vi er nu klar til at udnytte det kommercielt i storskala, siger Ask Emil Løvschall-Jensen, direktør i Hyme Energy.

Fordelene ved at benytte hydroxidsalte til kombineret varme- og elproduktion er en meget lav materialepris, en høj energitæthed, en høj temperatur på op til 700 grader samt at energien kan lagres i op til to uger.

Foruden energilagring i salt består hybridlageret af brugte bilbatterier fra PLS Energy Systems (SE) og et såkaldt flywheel, et højteknologisk svinghjul fra QuinteQ (NL), der lagrer energi i korte intervaller. Alle tre lagringsteknologier bindes sammen af et energistyringssystem fra Pini Solutions (SE), der udnytter hele lageret til at balancere elnettet og levere fjernvarme og strøm, når det er nødvendigt.

Stor gevinst

Brugen af brugte bilbatterier til energilagring er ifølge Fredrik Stigebrand, direktør i svenske PLS Energy Systems, både en stor miljøgevinst og med til at holde prisen nede.

- Selv om et bilbatteri er nede på 60-70 procent af dets kapacitet og derfor ikke kan levere den ydelse, som en elbilejer har brug for, kan batterierne sagtens bruges til stationær opladning. På kraftværket har vi jo heller ikke de samme pladsbegrænsninger som i elbilen,” siger han.

Transportsektoren bidrager med andet end gamle bilbatterier. Flywheelteknologien er udviklet i flyindustrien og er ganske avanceret siger Margien Storm van Leeuwen, direktør i QuinteQ:

”Ved hjælp af magnetisme har vi skabt et svinghjul, som svæver. Det har ingen aksler og fungerer helt uden friktion. Det giver meget høje hastigheder. Jo højere hastighed, jo mere strøm kan der lagres. Teknologien giver lang levetid, få driftsudgifter og stabil drift,” siger hun.

Europæiske partnere

Med i 2LIPP-projektet er også en lang række europæiske videns- og teknologipartnere. Fælles for dem er, at de ser store potentialer for både elnettet og fjernvarmesektoren i Europa og på globalt plan ved at kunne udnytte eksisterende infrastruktur i en grøn kontekst.

- 2LIPP-konceptet er ekstremt interessant for fjernvarmesektoren. At omdanne tidligere fossildrevne produktionsanlæg til energilagringsinfrastrukturer kan give et yderligere og nyt perspektiv i sektorkobling. Kombineret med varmenetværk kan denne nye generation af kraftvarmeværker demonstrere fjernvarmens potentiale i at øge fleksibiliteten og brugen af vedvarende energi i energisystemer, siger Gabriele Pesce, Director of Innovation & Sustainable Finance ved Euroheat & Power.

2LiPP-innovationsprojektet er forankret i Energy Cluster Denmark.

Om 2LIPP

Projektpartnere: Bornholms Energi & Forsyning, Energy Cluster Denmark, QuinteQ (Flywheel, Holland), Hyme Energy (saltreaktor), PLS Energy Systems (batterilagring, Sverige), Fraunhofer (research og udvikling, Tyskland), Danish Technological Institute, Gdansk University of Technology, Technical University of Denmark, Euroheat & Power (internationalt netværk for fjernvarme), Pini (rådgivende ingeniører, Sverige), Netzgesellschaft Eisenberg (netselskab), Ernst-Abbe-Hochschule Jena, Koksik (polsk kulværk i Reda).

Budget:100 mio. kr. Heraf kommer 60 mio. kr. fra EU (Horizon-CL5-2022)

Bornholm: Bornholm har i de sidste 15 år stået model til en lang række udviklings- og demonstrationsprojekter inden for energiteknologi. 99 procent af den strøm, der bliver produceret på Bornholm, kommer – under normale omstændigheder – fra sol, vind, biomasse og gylle.

Kilde: Hyme Energy

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.594