23948sdkhjf

Nyt anlæg skal sortere madaffald i Nordens Paris

Affaldsfællesskabet Nordværk og miljø- og affaldsvirksomheden Meldgaard Miljø har indgået en aftale om etablering og drift af et farvesepareringsanlæg, der kan sortere affaldet i poser efter farve.

I Aalborgs tilfælde skal anlægget sortere grønne og sorte poser med henholdsvis madaffald og restaffald. Herefter bliver restaffaldet brændt og brugt til fjernvarme, mens madaffaldet omdannes til biogas, og restproduktet efter bioforgasning bruges som gødning på landbrugsjord.

Det er nødvendigt med en privat aktør, for ifølge klimaaftalen fra 2020 må kommunerne ikke længere selv eje automatiserede sorteringsanlæg. Derfor skal Meldgaard Miljø efter et udbud nu bygge og drifte anlægget i 18 år.

- I stedet for at vi skulle have været ude at investere et beløb, der kunne have været i omegnen af 100 mio. kr., så er der lagt op til, at det er Meldgaard, der tager den investering, og så betaler vi løbende en pris pr. ton, der kører over anlægget, siger direktør hos Nordværk, Thomas Lyngholm.

Ifølge direktøren begynder man at etablere anlægget i Aalborg Øst i starten af det nye år, og madaffaldet skal sorteres fra 2024. Anlægget er udviklet og designet af svenske Envac Optibag og skal behandle ca. 50.000 tons affald (heraf 10-15.000 tons madaffald) om året fra borgerne i Aalborg Kommune.

Færre containere

Når man har valgt at etablere et optisk sorteringsanlæg fra blandt andet Aalborg Kommunes side, skyldes det ønsket om at minimere antallet af containere.

- Alternativet med kildesortering inde i midtbyen vil være rigtig udfordrende. Det er Aalborg Kommune, der har truffet det valg, som alternativ til at grave hele midtbyen op og sætte nedgravede containere op til madaffald, siger Thomas Lyngholm.

På den måde undgår man at inddrage flere p-pladser i byen til nedgravede containere og sparer kørsel. Desuden undgår man flere containere ude på villavejene eller at installere skillerum i de eksisterende.

Anlægget bliver det eneste af sin slags i Danmark, men tidligere har Aarhus og Vejle kommuner haft et optisk sorteringsanlæg til netop at sortere madaffald. Anlægget i Aarhus blev etableret i 2001 og lukket i 2004, mens anlægget i Vejle blev etableret i 1989 og lukket i 2016.

Aarhus Kommune lukkede anlægget, fordi systemet var for dyrt og medførte en meget begrænset miljøgevinst i forhold til et enstrenget indsamlingssystem til forbrænding. Vejle Kommune besluttede at lukke maskineriet og erstatte det med indsamling i 2-kammer beholder til organisk affald og restaffald.

Erfaringer fra Norge og Sverige

- Vi har meget baseret det på erfaringer fra de andre nordiske lande. I Norge og Sverige har man en del optiske sorteringsanlæg stående, som har kørt i mange år, og som kører ganske glimrende, siger Thomas Lyngholm.

Han peger på, at teknologien er blevet bedre, siden de andre danske kommuner havde et anlæg.

- Det er klart, at man lærer af erfaringerne.

Nordværk

  • Nordværk er en fusion mellem de to affaldsselskaber AVV og Reno-Nord.
  • Farveseparering er udbredt i Sverige og Norge, men anlægget i Aalborg bliver det eneste af sin slags i Danmark.
  • Aftalen mellem forbrændingsanlæg og privat virksomhed er i øvrigt den første af sin slags i Danmark og åbner op for en ny samarbejdsmodel mellem offentlige og private virksomheder, der opfylder kravene i klimaaftalen fra 2020.
Kommenter artiklen (1)
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Vestas snupper endnu en storordre
Fra kommunalt selskab til milliard-foretagende: Værdien af Nature Energy er 14-doblet
Ny regionsdirektør for Cowi i Syddanmark vil være en aktiv spiller i den grønne omstilling
Nye regler bremser udbygning af solenergi i Danmark
Borgmester vil have klart svar om PFAS-stoffer fra vindmøllevinger
AffaldPlus på frierfødder i seks kommuner
Andre Nordiske Medier
Metal Supply DK
Electronic Supply DK
Building Supply DK
Transportmagasinet
Licitationen
Søfart

Send til en kollega

0.094