23948sdkhjf

GreenLab og Stiesdal drejer på hanen til overskudsvarmen

For første gang bliver det nu muligt for to virksomheder i GreenLab at dele overskydende energi. 

Det sker, når der åbnes for forbindelsen mellem Stiesdals SkyClean anlæg og GreenLab Skive Biogas. 

Forbindelsen skal transportere overskudsvarme fra Stiesdals pyrolyseanlæg over til biogasanlægget, der kan bruge varmen i sit opgraderingsanlæg, hvor biogas renses for CO2. Med overskudsvarmen fra Stiesdal kan biogasanlægget erstatte cirka 20 procent af sit nuværende varmeforbrug med overskudsvarmen. 

Omvendt kan Stiesdal nyttiggøre den varme, der ellers ville gå til spilde og samtidig få muligheden for at omdanne varmen til et salgbart produkt til sin nabo.

- Det er en god løsning for både os og den grønne omstilling, siger Christian Frandsen, direktør i GreenLab Skive Biogas og tilføjer: 

- Vi aftager et overskudsprodukt fra vores nabo og får på den måde mulighed for at nyttiggøre overskudsvarmen i vores produktion. Vi ser frem til at udveksle endnu mere energi og varme med virksomheder i parken i fremtiden.

Varmen fra Stiesdal udgør en 140 grader varm energikilde på 1,2 MW. I alt har biogasanlægget brug for 5MW, og varmerørene er dimensioneret sådan, at de i fremtiden kan dække hele energibehovet – for eksempel via restvarme fra andre virksomheder i industriparken eller overskudsvarme fra GreenLabs to kommende Power-to-X-anlæg.

Fuld forsyningssikkerhed

GreenLab Skive Biogas er i drift 24 timer i døgnet, mens Stiesdal kun producerer periodevist for nuværende. Men biogasanlægget behøver ikke bekymre sig om, om de får tilstrækkelig varme gennem rørene fra Stiesdal. 

Systemet er sat sådan op, at når der er varme fra Stiesdal, er det automatisk den, der anvendes på biogasanlægget, og når Stiesdal holder lukket, kan anlægget køre på naturgas, som de gør i dag.

- SkyClean er bygget på ideen om at udnytte restbiomasse til både CO2-fangst og -lagring og til produktion af grøn energi, så muligheden for at anvende vores overskudsvarme fra pyrolyseanlægget på en fornuftig måde passer perfekt ind i vores tankegang. Og så er det også en god forretning – vores overskudsvarme kommer fra pyrolysegas, og med den her løsning gør vi gassen til et produkt, vi kan sælge. Det er jo win win, siger Peder Riis Nickelsen, administrerende direktør i Stiesdal SkyClean.

Første led i SymbiosisNet

Varmeudvekslingen mellem Stiesdals SkyClean anlæg og GreenLab Skive Biogas A/S er det første led i det fælles ressourcenetværk - det såkaldte SymbiosisNet - som GreenLab forventer kan reducere parkens samlede CO2-udledning og øge effektiviteten og energiudnyttelsen blandt parkens fabrikker.

- GreenLabs SymbiosisNet er grøn omstilling i praksis og en af de unikke fordele ved at placere sin grønne virksomhed her hos os. Vi er meget glade for, at Stiesdal og GreenLab Skive Biogas nu får mulighed for at demonstrere, hvordan cirkulær økonomi kan se ud i virkeligheden, og hvordan man forvandler et spildprodukt til en værdifuld ressource, siger Christopher Sorensen, CEO i GreenLab.

Om GreenLab Skive Biogas

GreenLab Skive Biogas blev etableret i 2019 og ejes og drives af Energiselskabet E.On og leverandørselskabet GreenLab Skive Biogas Holding A/S. 

Biogasanlægget er et fleksibelt anlæg, der kan behandle op til 500.00 ton økologisk og konventionel husdyrgødning og restprodukter såsom halm, kartoffelpulp etc. 

Biogasanlægget leverer årligt 23 mio. m3 grønt metan til det offentlige gasnet i Danmark.

GreenLab

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Klimarådet: Klimamål lever kun op til Parisaftalen på visse præmisser
Rekordmange kommer til skade på elektriske anlæg
Varmekunder slipper billigere end frygtet efter silobrand
Bestyrelser afbryder samarbejde med fjernvarmeleverandør
Derfor opkræver Norlys din el aconto
Siemens Gamesa skal have ny CFO i Danmark
Andre Nordiske Medier
Metal Supply DK
Electronic Supply DK
Building Supply DK
Transportmagasinet
Licitationen
Søfart

Send til en kollega

0.127