23948sdkhjf

Andel og Nature Energy investerer 100 millioner i sønderjysk anlæg

Der opføres nyt anlæg i Glansager på Als.

En fælles investering på omkring 100 millioner kroner i et Power-to-X anlæg skal booste produktionen af dansk biogas på Nature Energys biogasanlæg i Glansager på Als. 

Sammen med energi- og fibernetkoncernen Andel opfører Nature Energy et PtX-anlægget.

- Lige nu og de kommende mange år er der et stort marked for biogas både i og udenfor Danmark fordi det erstatter fossilt naturgas og fortrænger CO2. Derfor er det godt for både den grønne omstilling og Danmarks førerposition inden for energiproduktion og udvikling af fremtidens løsninger, at vi nu bruger Power-to-X til at øge biogasproduktionen, siger administrerende direktør hos Nature Energy Ole Hvelplund.

Industriel skala

Anlægget i Glansager vil med overskudsstrøm fra vindmøller øge produktionen af biogas og reducerer CO2-udledningen. Det sker i en proces, hvor der populært sagt sættes strøm til vand i et elektrolyseanlæg. Her dannes brint og ilt. Brinten tilsættes Nature Energys metaniseringsanlæg, hvor brinten går i forbindelse med opfanget CO2. Derved dannes der metangas, der har samme kvalitet, som den naturgas, der udvindes fra undergrunden

Nature Energy har de senere år først gennemført laboratorieforsøg med denne form for Power-to-X og siden med succes drevet et pilotanlæg på sit biogasanlæg i Holsted.

Med anlægget i Glansager rykker Power-to-X ud af forsøgsstadierne og ind i industriel skala.

I forhold til etableringen af Power-to-X-anlægget i Glansager, udvikler X-automation styring og der er der indgået en samarbejdsaftale med Syddansk Universitet Institut for Grøn Teknologi (IGT) om forskning i andre CO2-kilder, der kan bruges i Power-to-X.

Aktuelt er Andel og Nature Energy i dialog med de relevante myndigheder med henblik på godkendelser til byggeri og drift. 

Byggeriet ventes at kunne gå i gang i efteråret 2022, og anlægget forventes at kunne sættes i drift i sommeren 2023.

Sektorkobling 'at its finest'

Projektet er et stærkt eksempel på, hvordan den danske energisektor sammen finder nye løsninger på en af de største kriser, vi står overfor. 

- Klimaforandringerne er en af de største udfordringer, verden står over for. Det er tvingende nødvendigt, at vi alle engagerer os yderligere, så vi får reduceret CO2-udledningen. Med krigen i Ukraine truer fossil energi ikke kun vores klima, men også vores frihed. Et vigtigt våben er den grønne omstilling - og netop vores indsats og bidrag i den sammenhæng spiller en afgørende rolle. Vores nye partnerskab med Nature Energy er et eksempel på, hvordan vi via sektorkobling kan angribe en af de udfordringer, verden står over for, siger adm. direktør i Andel, Jesper Hjulmand.

Andel står for en investering på 50 millioner kroner i elektrolyseanlægget, der skal producere brint.

- Vores engagement i Glansagerprojektet er et ønske om at etablere et stigende samspil mellem forskellige sektorer i energibranchen med det formål at skabe et mere fleksibelt og dynamisk energisystem med langt bedre mulighed for at integrere vedvarende energikilder. Baggrunden for at vi lige netop vælger at investere i brint, skyldes at brint står til at få en nøglerolle i produktion af bæredygtige brændstoffer til energisektoren, til skibe, fly og anden tung transport, siger Jesper Hjulmand, administrerende direktør i Andel.

Brint er samtidig en effektiv måde at udnytte overskuddet af vedvarende vindenergi, når produktionen er højere end forbruget, fordi det kan indgå i Power-to-X-teknologi og øge produktionen af biogas.

Et fyrtårn i syd

En del af finansieringen af anlægget kommer fra Erhvervsfyrtårn Syd, hvor Steen Brødbæk, der er CEO i Semco Maritime og en af initiativtagerne til det sydjyske erhvervsfyrtårns-projekt, glæder sig over initiativet i Glansager:

- Gennem det sydjyske erhvervsfyrtårn forfølger vi en vision om at gøre Sydjylland til et førende centrum, når det handler om at udvikle de praktiske løsninger til fremtidens integrerede energisystem. Vores virksomheder og forskere har allerede fat i mange af løsningerne, men har en stor opgave i at skalere dem og udbrede dem i større format. Glansagerprojektet indeholder både tænkning på tværs af flere energiformer og en ambition om at skalere løsningen op i et større format. Derfor er vi glade for, at vi fra fyrtårnet har været med til at skaffe en del af finansieringen til dette projekt, siger Steen Brødbæk.

Erhvervsfyrtårnet i Sydjylland er et samarbejdsprojekt, hvor en række organisationer, virksomheder, universiteter og de sydjyske kommuner medvirker. Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse har foreløbigt tildelt Erhvervsfyrtårnet 105 mio. kr. fra REACT-EU til 13 sydjyske test- og demonstrationsprojekter samt uddannelsesinitiativer med fokus på samtænkning af energiformer og dermed bedre udnyttelse af den stadigt mere dyrebare energi.

Projektet har yderligere indledt et partnerskab med den danske regering om at sikre erhvervsfyrtårnets udvikling på længere sigt.

Til dagligt er fyrtårnsprojektet forankret i ’Komitéen for Grøn Energi og Sektorkobling’, som er dannet til formålet.

Kilde: Andel og Nature Energy

Se nøgletal for:
Læs mere om: PtX Biogas brint
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.625