23948sdkhjf

Regeringen risikerer at bremse solcelleboom

Martin Lidegaards udmeldinger, om at den økonomiske gevinst ved solceller skal mindskes, kan betyde en brat opbremsning i solcelleinvesteringerne. Det frygter energihjem.dk.
Klima-, energi- og bygningsministerminister Martin Lidegaard vil skære i tilskudsordningen til solcelleanlæg, efter at salget af de populære solceller er eksploderet i 2012. Men der kan gå måneder, inden ændringen kommer, og det kan bremse det eksplosive salg og i stedet skabe en stop and go-effekt, lyder det fra branchen og solcelleekspert. Venstre kræver hurtigt svar fra ministeren.

Solcellebranchen har netop rundet 23.000 installerede solcelleanlæg, hvoraf de næsten 20.000 er installeret i 2012, det er en udvikling, som hverken branchen eller regeringen havde forventet. Danskernes store interesse for solcellerne skyldes i særdeleshed flere attraktive tilskudsordninger, der gør det yderst lukrativt at sætte celler på taget.

- Men det positive salg og boligejernes lyst til at investere i grøn energi kan få en brat opbremsning, efter at klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard har udtalt, at den økonomiske gevinst ved solceller skal mindskes med henvisning til nettomålerordningen. Mere konkret er ministeren ikke, og dermed er det store spørgsmål, hvor meget regeringen tænker at forringe ordningen med, og hvornår det kommer til at ske, lyder det fra Energihjem.dk.

Kan bremse solcellebølgen
- Risikoen er, at vi kommer til at opleve en klassisk stop and go-effekt, hvor boligejerne er i tvivl om, hvorvidt de skal investere i solceller, og så kan man bremse den bølge af solcelleinvesteringer, vi har set i 2012. Når ingen ved, hvad der kommer til at ske, så opstår der usikkerhed, hvilket kan betyde, at virksomhederne i branchen holder igen med ansættelser, og denne usikkerhed er bekymrende, siger solcelleekspert og partner i Deloitte, Lars Riise.

Lars Riise kan godt se en idé i, at man får belyst effekten af nettomålerordningen, men vælger man at skære i tilskuddets størrelse, får det en negativ effekt på salget af private solcelleanlæg.

Har markedet toppet?
- Hvis ordningen forringes, er der nogle der falder fra, og så har solcellemarkedet for de private måske allerede toppet. Hvor mange det drejer sig om, afhænger naturligvis af, hvor ringere økonomien bliver ved en solcelleinvestering. Jeg synes, man skal tænke sig om, sige Lars Riise.

Hos Energihjem.dk, der formidler energirenoveringsopgaver, herunder solcelleanlæg, har man i 2012 oplevet en vækst i solcelleopgaver på 700 procent sammenlignet med 2011, og udviklingen skyldes dels en større bevidsthed omkring grøn energi, dels attraktive tilskudsmuligheder.

- I forhold til for et par år siden oplever vi, at landets boligejere er blevet mere energibevidste. I dag stiller de ikke længere spørgsmålstegn ved, om solceller er en god investering, og hos flere af vores leverandører har man været nødt til at sig nej tak til solcelleopgaver på grund af fyldte ordrebøger. Derfor har vi en bekymring for, at denne udvikling vil bremses, hvis regeringen ikke snart får klarlagt, hvad der skal ske med nettomålerordningen, siger kommunikationschef Michael Müller fra Energihjem.dk.

Regeringens ansvar
Klima-, energi og bygningsminister Martin Lidegaard har endnu ikke meldt ud, hvad ændringerne ved nettomålerordningen kommer til at omhandle. Lige nu kan man som solcelleejer få 2 kr. pr. produceret kWh strøm inden for eget forbrug, og det er dét beløb, man vil forringe.

Regeringen skal i efteråret i gang med finanslovsforhandlingerne, og umiddelbart er der ikke en afklaring om nettomålerordningen inden, finansloven er på plads. Hos Venstre frygter man, at en manglende udmelding fra regeringen kan skade solcellemarkedet.

- Der er en fare for, at der skabes en usikkerhed i markedet. Boligejerne skal vide, hvad regeringen vil, men lige nu florerer der en masse rygter, så det ville være rart med en afklaring. Det her er regeringens ansvar, og det er dens opgave at finde ud af, hvad man skal med ordningen, lyder det fra Venstres energiordfører Lars Christian Lilleholt.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109