23948sdkhjf

Biogas kan levere store CO2-reduktioner i landbruget plus en grøn og robust energiforsyning

Frank Rosager, direktør i Biogas Danmark, har skrevet dette indlæg

Biogas er én af de konkrete løsninger, der i stor skala kan bidrage med CO2-reduktioner i landbruget her og nu. Nye beregninger fra Biogas Danmark viser, at et typisk dansk husdyrbrug kan reducere udledningen af metan svarende til op imod 400 tons CO2 om året. Samtidig kan metan fra gyllen bruges til at fortrænge store mængder fossilt brændstof, der giver en yderligere klimaeffekt på 300-550 tons afhængig af, om det er svine- eller kvæggylle. Dermed kan biogassen slå flere fluer med ét smæk, så et typisk landbrug samlet bidrager med en CO2e reduktion på 700-900 tons om året.

Baggrunden er, at når gylle ligger i gyllekanalerne under stalden og i gylletanken, så udleder den metan. Derfor handler det om at få gyllen hurtigst muligt ud af stalden og ind i et biogasanlæg, så metanen kan blive indfanget og brugt som grøn energi.

Reduktion af metanudledning i husdyrbruget

En beregningscase for en typisk svineproduktion med 1.100 søer viser, at udledningen af metan fra gylle kan reduceres med 400 tons CO2-ækvivalenter om året. Dermed reduceres drivhuseffekten fra gyllen med cirka 90 procent alene på gården.

En kvæggård med 400 malkekøer vil tilsvarende kunne spare 375 tons CO2, svarende til en reduktion på 75 procent af drivhuseffekten fra gyllen.

Begge tal er under forudsætning af, at gårdene bruger de nyeste teknologier til at få gyllen hurtigt ud af stalden og ind i biogasanlægget.

Grøn energi erstatter fossilt brændstof

Det organiske materiale i gyllen kan i biogasanlægget omdannes til grøn energi, der erstatter fossilt brændstof. Det kunne eksempelvis være i lastbiler. Her viser vores landbrugscase, at gyllen fra kvægstalden kan give nok biogas til at forsyne cirka syv 40 tons biogaslastbiler, der kører 75.000 kilometer om året, mens svinegyllen kan holde fire tilsvarende biogaslastbiler kørende. Dermed er der potentiale for en solid fælles klimaindsats for landbruget og transporten.

Alene klimaeffekten i landbruget ved at afmetanisere husdyrgødning har et samlet potentiale på 1,1 millioner tons CO2, hvis vi sætter yderligere fart i biogasproduktionen. Dertil kommer yderligere drivhusgasreduktioner på op mod 1,5 millioner tons, når biogassen fra husdyrgødningen erstatter fossilt brændstof i transportsektoren, energisektoren og industrien.

Den svære debat om CO2-afgift

I løbet af valgkampen har politikerne taget hul på debatten om en CO2-afgift i landbruget, og de fleste partier mener, at der bør komme én eller anden form for CO2-afgift på landbruget. Det er et rigtig vanskeligt emne, for en CO2-afgift risikerer at føre til udflytning af produktion og arbejdspladser til lande med en dårligere klimaindsats i landbruget. Hvis både landmanden og koen flytter til udlandet, kan vi dermed være nået lige vidt – og så har vi taget et tilbageskridt i forhold til klimaet.

Flere partier har derfor slået fast, at de alene bakker op om en ”intelligent” udarbejdet CO2-afgift, hvor landbruget med de rette tiltag har muligheden for at reducere den CO2-udledning, der fører til en belastende CO2-afgift. Denne udvikling skal så understøttes af, at indtægterne fra CO2-afgiften helt eller delvist skal tilbageføres til landbruget som hjælp til at gennemføre den grønne omstilling.

I den sammenhæng er det vigtigt at være opmærksom på, at biogassen i forbindelse med husdyrgødningen kan bidrage massivt til den grønne omstilling af landbruget og samtidig medvirke til, at Danmark styrker sin egen grønne forsyningssikkerhed på energiområdet.

I den konkrete case vil de to ejendomme årligt kunne spare cirka 200.000 kroner ved at få gyllen hurtigt ud af stalden og hen til afgasning på et biogasanlæg, hvis udledningen fra gyllen er omfattet af en CO2-afgift i størrelsesordenen 500 kroner per ton CO2. Da det ikke er gratis at lave denne omstilling, skal landbrugene selvfølgelig også støttes til at komme i mål.

Husk den grønne forsyningssikkerhed

I den forbindelse må man ikke glemme, at sådanne investeringer i landbruget ikke kun reducerer CO2- udslippet i landbruget, men også bidrager til en markant CO2-reduktion og styrket grøn forsyningssikkerhed i energisektoren i de perioder, hvor solen ikke skinner og vinden ikke blæser. For det geniale ved den biogas, der tilføres gasnettet, er, at den kan sæsonlagres i de allerede etablerede gaslagre i Danmark, så der ikke skal investeres i en meget dyr lagring af elektricitet.

Artiklen er en del af temaet Klumme.

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.126