23948sdkhjf

Ny aftale skal bane vej for geotermi i hovedstaden

Varmeselskaberne i hovedstadsområdet VEKS, CTR og Hofor har netop indgået en aftale med virksomheden Innargi om rammerne for et muligt gennembrud for geotermi i hovedstaden.

 Potentialet svarer til forbruget i et sted mellem 35.000 og 75.000 husstande.

En nærmere plan med tidspunkter og mulige placeringer af eventuelle anlæg kan være klar om ca. et år. 

Hvis en endelig aftale kommer i hus, og det går, som de involverede parter håber, er det forventningen, at det første af en række geotermianlæg vil kunne være klar til at levere fjernvarme til hovedstadsområdet i 2026 til en konkurrencedygtig pris, skriver parterne i en pressemeddelelse.

- Vi håber, at vi er på vej mod et gennembrud for geotermi i hovedstadsområdet. Det er der i den grad brug for. Hele konceptet bag geotermi er indlysende rigtigt. Vi har i lang tid arbejdet for, at denne grønne energikilde skulle få momentum, og der har været bump på vejen. Med partnerskabet med Innargi tilføres andre kompetencer, så det er et godt skridt i den retning. Lykkes det, er vi for alvor på vej mod 100 pct. grøn fjernvarme i hovedstadsområdet. Det vil dog også være afgørende, at vi kan få de nødvendige arealer, siger Kamma Eilschou Holm, direktør i CTR, Centralkommunernes Transmissionsselskab.

Led i flerstrenget strategi

Kort fortalt skal Innargi sørge for at få det varme vand op af jorden, mens VEKS, CTR og Hofor skal købe energien og sende den videre ud til fjernvarmekunderne. I første omgang har parterne underskrevet et såkaldt ”letter of intent”, der beskriver hensigten om at arbejde aktivt og målrettet på at få geotermi i hovedstadsområdet. 

Fremtidens fjernvarme er baseret på en flerstrenget strategi, hvor en række forskellige grønne energikilder indgår i et tæt samspil, og geotermi kan blive et vigtigt element i et sådant system.

- Det er meget positivt, at vi er kommet i mål med den første fase. I forventning om, at vi bliver enige om at etablere geotermi-anlæg i VEKS’ forsyningsområde, er der grund til at være tilfreds her og nu. I en tid, hvor forsyningssikkerhed og stabile energipriser har højeste prioritet i VEKS, har det stor betydning, at vi kan få endnu en grøn energikilde koblet på fjernvarmenettet. At det så yderligere er en lokal energikilde, der er til rådighed 24/7/365, gør kun udnyttelsen af geotermi endnu mere interessant, siger Lars Gullev, direktør i fjernvarmeselskabet VEKS.

Hovedstadsområdet kan trække flere med

Aarhus lagde ud og planlægger sammen med Innargi, der er ejet af A.P Møller Holding, ATP og NRGi, geotermiske anlæg, der samlet kan producere 110 MW svarende til opvarmningen af 36.000 huse. Nu følger hovedstadsområdet trop.

Hos Innargi, der skal bygge og drive de geotermiske anlæg for fjernvarmeselskaberne, siger adm. direktør Samir Abboud: 

- Vi er meget glade for, at det nu ser ud som om, vi får et gennembrud for geotermi i hovedstadsområdet. Det betyder først og fremmest endnu mere grøn, prisstabil fjernvarme til rigtigt mange forbrugere. Men geotermi-projektet i hovedstadsområdet kommer også til at gøre geotermi til en attraktiv mulighed for mange mellemstore fjernvarmeselskaber på Sjælland, hvor enkeltstående geotermi-projekter er for dyre. De projekter får en bedre økonomi, hvis de etableres i tilknytning til det store projekt i hovedstadsområdet, siger Samir Abboud.

I første omgang forventes et potentiale på mellem 120 og 240 MW geotermi, der kan dække det årlige varmeforbrug for 35.-75.000 husstande.

Se nøgletal for:
Læs mere om: VEKS geotermi
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.578