23948sdkhjf

Politi, PET og Forsvaret bekræfter Nord Stream-eksplosion

PET og Københavns Politi nedsætter en fælles efterforskningsgruppe i sag om gaslækager i Østersøen

Undersøgelser foretaget af Københavns Politi, Forsvaret og Politiets Efterretningstjeneste (PET) bekræfter, at skader på gasledningerne Nord Stream 1 og 2 er forårsaget af eksplosioner.

Det oplyser politiet i en pressemeddelelse tirsdag formiddag.

Her lyder det også, at PET og Københavns Politi går sammen i en fælles efterforskningsgruppe for at få klarlagt, hvad der præcis er sket i sagen om gaslækager i Østersøen.

Der er siden gaslækagerne lavet flere undersøgelser af gerningsstederne.

- Undersøgelserne har bekræftet, at der er sket omfattende skader på Nord Stream 1 og 2 i Danmarks eksklusive økonomiske zone, og at skaderne er forårsaget af kraftige eksplosioner, lyder det i den skriftlige meddelelse.

26. september i år blev der konstateret en gaslækage på Nord Stream 2. Kort efter lød det, at også Nord Stream 1 var ramt.

Forholdsvis hurtigt i undersøgelserne stod det klart for myndigheder i flere lande, at der havde været flere eksplosioner ved gasforbindelserne. Det er denne oplysning, der nu bliver bekræftet af efterforskningen.

Danmark har sammen med flere andre lande også sagt, at der var tale om sabotage. Hvem der står bag - eller mistænkes for det - har ingen lande peget ud.

Det gentages tirsdag af forsvarsminister Morten Bødskov (S).

- Samlet set tegner det et billede af, at det er meget voldsomt, og at det ikke har været et tilfælde. Det er ikke en ulykke, men har været planlagt, siger han til TV 2 News.

Ifølge Københavns Politi er det for tidligt at sige, hvornår efterforskningen er færdig. Dog er det sikkert, at det er den fælles indsats mellem PET og politiet, der skal holde snor i undersøgelserne.

- Efterforskningsgruppen vil som hidtil arbejde tæt sammen med relevante myndigheder både i Danmark og i udlandet, herunder Forsvaret som bistår med undersøgelsen i af gerningsstederne i Østersøen, skriver politiet.

Det er ikke muligt for politiet at komme ind på, hvordan det internationale samarbejde vil se ud.

- Det er endnu for tidligt at sige noget om, under hvilke rammer det internationale samarbejde med blandt andet Sverige og Tyskland vil køre, lyder det i pressemeddelelsen.

Forklaringen er, at "det afhænger af flere aktører, herunder hvilke myndigheder der håndterer sagen i de forskellige lande."

Den svenske statsminister, Magdalena Andersson, sagde i dagene efter lækagerne, at både dansk, svensk og tysk politi skulle samarbejde.

I sidste uge skrev den tyske avis Der Spiegel dog, at Sverige havde droppet planerne. Det skulle være sket, fordi svenskerne af sikkerhedsmæssige årsager ikke vil dele resultaterne af deres undersøgelser med andre lande.

Rusland har også insisteret på at blive en del af efterforskningen. Men Danmark har meddelt, at man ikke ønsker russisk indblanding.

De to gasrørledninger ligger på bunden af Østersøen. Her løber de øst om Bornholm.

Københavns Politi afviser at stille op til interview om sagen.

/ritzau/

Sådan har forløbet set ud:

  • Mandag den 26. september blev der konstateret en lækage på Nord Stream 2-ledningen cirka 20 kilometer syd for Dueodde på Bornholm. Den efterfølgende morgen blev der også fundet to lækager på Nord Stream 1 nordøst for Bornholm.
  • Om aftenen den 27. september stod statsminister Mette Frederiksen (S) frem på et pressemøde og fortalte, at det var danske myndigheders klare vurdering, at lækagerne var et resultat af bevidste handlinger.
  • I alt blev fire gaslækager bekræftet på gasledningerne.
  • På havoverfladen i Østersøen, hvor rørledningerne slanger sig, kunne man i flere dage se, hvordan bobler af gas nåede havoverfladen. Lækagerne er siden stoppet.
  • Der er blevet sået tvivl om, hvorvidt skaderne på rørledningerne kan repareres. Rusland mener, at det er muligt, men at det vil tage mere end et år.
  • Ruslands præsident, Vladimir Putin, var hurtigt ude for at affeje spekulationer om russisk indblanding. Han har kaldt skaderne for "international terrorisme".
  • Den 30. september sagde den daværende svenske statsminister, Magdalena Andersson, at både svensk, dansk og tysk politi skulle samarbejde om at finde ud af, hvad der førte til lækagerne.
  • Cirka to uger senere droppede Sverige alligevel ønsket om en fælles undersøgelse. Ifølge det tyske nyhedsmagasin Der Spiegel er det, fordi svenskerne af sikkerhedsmæssige årsager ikke vil dele resultaterne af deres undersøgelser med andre lande.
  • Rusland har insisteret på at blive en del af undersøgelserne. Danmark har dog meddelt, at man ikke ønsker russisk indblanding.
  • Det russiske selskab Gazprom har ført gas ud af et intakt rør i rørledningen Nord Stream 2, så trykket blev sænket. Det skulle være med til at mindske sikkerhedsrisikoen, fordi det kan udgøre en risiko at have naturgas liggende under meget stort pres.
  • Den svenske avis Expressen har tirsdag den 18. oktober offentliggjort billeder, hvor man kan se, hvordan rørene er blevet revet op.
  • Ifølge danske myndigheder er det eksplosioner, som har forårsaget skaderne. Den formodning er tirsdag bekræftet af Københavns Politi, Politiets Efterretningstjeneste (PET) og Forsvaret.

Kilde: Ritzau.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093