23948sdkhjf

200 elkedler og 30 MW varmepumpe erstatter gassen på ikonisk værk

Mandag aften tog politikerne i Københavns Kommunes teknik- og miljøudvalg stilling til Ørsteds ansøgning om etablering af 200 MW elkedler med tilhørende 1000 MWh varmeakkumulator samt 30 MW varmepumpe på H.C. Ørsted Værket.

Projektet blev sendt videre i den politiske proces uden afstemning.

De ansøgte 200 MW elkedler skal være med til at sikre spids- og reservelast i fjernvarmesystemet i fremtiden. Samtidig skal den planlagte 1000 MWh varmeakkumulator gøre det muligt for elkedlerne at absorbere ubalancer i elnettet, fordi der eksempelvis kan produceres varme om natten eller når der er meget vedvarende energi i elnettet.

Varmen lagres i akkumulatortanken indtil der er behov for varmen i fjernvarmenettet. Elkedlerne vil aftage sin el fra en allerede eksisterende 132 kV-transformerstation, hvilket er med til at nedbringe de samlede omkostninger for projektet.

De 30 MW havvandsbaserede varmepumper skal fungere som grundlast i fjernvarmenettet. Varmepumperne vil kunne udnytte H.C. Ørsted Værkets eksisterende havvandsind- og udtag, som tidligere har været anvendt til kølevand til turbineanlæggene. Havvandsind- og udtag fungerer ved at havvandet føres ind gennem et lukket rør, hvori varmen fra vandet trækkes ud via en varmeveksler. Havvandet føres derefter ud i havnebassinet igen, uden anden påvirkning end at have udnyttet 1-2 °C fra vandet.

Den nye varmekapacitet vil hovedsageligt fortrænge varmeproduktion fra biomassefyrede kraftværker samt naturgaskedler. Med den nuværende tidsplan for projektet forventes det, at anlæggene er driftsklare i medio 2025.

Se nøgletal for:
Læs mere om: H.C. Ørstedværket
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.567