23948sdkhjf

Tom fjernvarmepulje får tilført 250 millioner kroner

Folketinget har netop besluttet at tildele yderligere 250 millioner kroner til fjernvarmepuljen, efter den løb tør i juli.

Aftalen betyder, at der puttes 150 millioner kroner i fjernvarmepuljen i år og 100 millioner kroner til næste år.

Dansk Fjernvarme oplyser, at siden fjernvarmepuljen løb tør for midler, er det stadig strømmet ind med ansøgninger fra fjernvarmeselskaber over hele landet til puljen.

På nuværende tidspunkt er der sendt 66 ansøgninger ind med et ønske om +57 mio. kroner mere, end puljen hidtil har dækket over.

Det ser lysere ud nu

Ifølge Dansk Fjernvarme falder de ekstra millioner på et tørt sted.

Nemlig til de fjernvarmeprojekter som lige nu venter på støtte fra puljen for at kunne blive realiseret, og de naturgaskunder, der venter på at få  fjernvarme ind ad døren.

Yderligere er der tildelt 25 mio. kroner til afkoblingspuljen, der yder tilskud til den enkelte forbrugers udgifter ved afkobling for gasnettet.

- Det her er et kæmpe bidrag for de projekter, der ligger som ansøgninger i puljen, hvor selskaber har været i tvivl om, de var købt eller solgt. Og det er et endnu større bidrag til de naturgaskunder, der i øjeblikket rammes hårdt af de kraftigt stigende priser på gas, men hvor udsigten til fjernvarme nu ser lysere ud. Vi står overfor en hård vinter, hvor prisstigningerne på el og gas bliver hård for os alle. Derfor tæller hver og én knap, der kan skrues på i denne sammenhæng, siger Kim Mortensen, direktør i Dansk Fjernvarme, der roser regeringen og politikerne på Christiansborg for at sætte handling bag ordene om at udfase den sorte gas.

- Langt de fleste fjernvarmeselskaber har kunnet holde prisen på fjernvarme i ro eller nøjes beskedne prisstigninger fordi de har adgang til et væld af forskellige energikilder, såsom solvarme, el, bæredygtig biomasse, overskudsvarme og lignende. Derfor er politikernes svar på krisen ved at sætte flere penge af til fjernvarmepuljen også et flot og nødvendigt svar, så vi kan hjælpe så mange boligejere som muligt ud af den meget triste situation med stigende priser, der tærer på budgettet.

Pulje sikrer endnu mere udfasning af naturgas

Af flere politikere er behovet for midler til puljen blevet italesat som, at "den aldrig skal løbe tør", og den udtalelse bakker Kim Mortensen op om.

- Fjernvarmepuljen er et værktøj, som fjernvarmeselskaber kan bruge, når de står med et projekt, der har behov for yderligere finansiering for at sikre at projektet kan realiseres uden at belaste de eksisterende forbrugere. Så når der allerede nu lægges op til, at der bliver tilført flere midler til puljen i 2023, så er det fordi puljen netop gør, hvad den skal. Nemlig at sikre en hurtig udfasning af fossil naturgas, siger Kim Mortensen og tilføjer:

- Vi er glade for at se, den lydhørhed, der har været politisk og hos myndighederne, da det blev tydeligt, at fjernvarmepuljen stod tom med projektansøgninger for mere end puljens værdi i år. Danmark står i en speciel krisesituation, hvor der ikke er råd til at vente eller stoppe op. Og netop denne "stop and go" effekt skaber både stor usikkerhed for forbrugerne og for de leverandører og entreprenører der skal levere materialer og arbejdskraft til fjernvarmeudbygningen.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.11