23948sdkhjf

EU-Kommission vil afkoble prisen på gas fra elprisen

Ursula von der Leyen varsler en stor reform af pris på el i EU. Markedet fungerer ikke godt nok, siger hun

EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, ønsker en grundlæggende reform af elmarkedet i EU.

Det siger hun i sin årlige tale om Den Europæiske Unions tilstand.

Her lægger hun op til, at der skal gribes ind for at sikre forbrugerne bedre priser på strøm.

- Min diagnose er, at det nuværende design for elmarkedet ikke er egnet til formålet længere, siger Ursula von der Leyen i talen.

Her fastslår hun, at energikrisen har afsløret, at markedet ikke længere er "retfærdigt" for forbrugerne. Det skyldes, at prisen på strøm er eksploderet, selv om nogle energiselskabers omkostninger ikke er steget tilsvarende.

- Forbrugerne skal høste fordelene af de lave omkostninger fra vedvarende energi, siger Ursula von der Leyen i talen, der blev holdt i EU-Parlamentet i Strasbourg.

Von der Leyen peger dermed på, at energiselskaber, der eksempelvis producerer strøm via sol- og vindenergi, fortsat har lave omkostninger. Men i den nuværende krisesituation kan de sælge deres strøm til meget høje priser.

Det skyldes ifølge von der Leyen blandt andet, at elprisen i EU er koblet sammen med prisen på gas. Og da prisen på gas er steget kraftigt i lyset af krigen i Ukraine, så går det også ud over prisen på el.

- Så vi skal afkoble gas' dominerende indflydelse på prisen på el. Derfor vil vi lave en dyb og omfattende reform af elmarkedet, siger Ursula von der Leyen.

/ritzau/

Artiklen er en del af temaet Energikrise.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.078