23948sdkhjf

Rift om arbejdskraft: Ledige headhuntes efter 52 dages målrettet svejsning af fjernvarmerør

Virksomheder står i kø for at ansætte deltagerne på et 52 dages svejsekursus i Esbjerg. Kurset er målrettet svejsning af fjernvarmerør

Der mangler svejsere i Danmark, og derfor er der rift om de mennesker, som lader sig opgradere i svejsningens kunst.

Det beviser et kursusforløb på Rybners Erhvervsskole & Kursuscenter i Esbjerg, hvor overvejende ledige har været 52 dage på svejsekursus med afsluttende prøve. 

Ansat under kurset

Kurset er målrettet opgaven med at svejse rør sammen i den igangværende omfattende udbygning af det danske fjernvarmenet, og en del kursister er blevet headhuntet til fast ansættelse af virksomheder i Esbjerg-området, allerede inden kurset var slut.

- Flere virksomheder har gennemført ansættelser her på skolen, før vi var færdige med kurset, siger Martin Dunlap Svane, som er udviklingschef på Rybners Erhvervsskole.

- Flere virksomheder har gennemført ansættelser her på skolen, før vi var færdige med kurset, Martin Dunlap Svane, udviklingschef Rybners Erhvervsskole

Det billede kommer i følge udviklingschefen sandsynligvis til at gentage sig, når et nyt hold svejsekursister begynder i efteråret.

Flere nøgler til succes

Svejsekurset er udviklet i et samarbejde mellem Tekniq Arbejdsgiverne, Dansk Metal, Blik & Rørarbejderforbundet, Green Skills, Jobcentre i Esbjerg og Varde samt Rybners Erhevrvsskole & Kursuscenter.

At både arbejdsgiver og arbejdstagere har været med til at definere indholdet af kurset, er en af nøglerne til succes, forklarer Martin Dunlap Svane.

Derudover ser han det som afgørende for den aktuelle succes for kursisterne, at de inden den egentlige kursusstart bliver tilbudt en uges screeningskursus som introduktion til branchen og de forskellige svejseformer. 

Under screeningen snuser deltagerne også til en del af de andre elementer i det kommende kursus, inden det for alvor går løs med at lære nyt.

Ingen bagkant 

På det første hold før sommerferien deltog 25 kursister, men hvor mange kursister der er med, når kurset ruller i efteråret, kan Martin Dunlap Svane ikke sige endnu.

- Vores bestyrelse har besluttet, at det her er et indsatsområde, så vi gennemfører kurset uanset antallet af kursister, og vi skal nok finde både undervisere og lokaler til alle. Der er ingen bagkant i antallet af deltagere, for der er mangel på denne her arbejdskraft, og kan vi finde nogen mennesker, som gerne vil gå denne her vej, så skal vi give dem mulighederne, siger udviklingschefen.

Det næste kursus har tilmeldingsfrist den 14. oktober, og ledige kan søge ind på kurset gennem jobcenteret. Samtidig er det også muligt at tage kurset som opskoling, hvis man allerede er i job. 

- Hvis man allerede er beskæftiget og synes, det her kursus er relevant, så kan vi også understøtte sådan et forløb. Så kan både lønmodtagere og virksomheder kontakte Rybners, og så vejleder vi om muligheden for betalte kurser og for lønkompensation. Den vejledning er gratis, siger Martin Dunlap Svane.

På vej til Nordjylland

Den aktuelle succeshistorie fra Esbjerg er allerede ved at brede sig som ringe i vandet.

For Aalborg Tech College kopierer konceptet fra Esbjerg for at sikre arbejdskraften til fjernvarmeprojekter i Nordjylland. Næste skridt bliver hovedstadsområdet, hvor Tekniq Arbejdsgiverne netop nu præsenterer konceptet og potentialet for Jobcentrene for at udbrede konceptet til hele Danmark.

- Vi kommer til at mangle et stort antal folk til at løfte opgaven, når fjernvarmenettet skal udbygges den kommende tid. Samtidig er der mange ufaglærte i Danmark, som med et opkvalificeringsforløb kan blive rustet til at påtage sig dele af denne opgave. Vi er glade for, at de korte kurser kan blive en del af en samlet grøn løsning, siger Tina Voldby, underdirektør i Tekniq Arbejdsgiverne.

Fakta om 52 dages svejsekursus

Varighed 52 dage

Udbydes i efteråret af Rybners Erhvervsskole Esbjerg samt Ålborg Tech College

Det faglige indhold består blandt andet af:

 TIG-svejsning af rør og plade

 Gas-svejsning af rør

 Grundlæggende materialeforståelse

 Sikkerhedseftersyn af anhuggergrej

 Personlig sikkerhed ved epoxy og isocyanater

 Brandforanstaltninger ved gnistproducerende værktøj

 Arbejdsmiljø og sikkerhed ved svejsning og termisk skæring.

 Førstehjælp og brandcertifikat

Kilde: Rybners Erhvervsskole

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.093