23948sdkhjf

Hofor leverer regnvand til byens fejemaskiner

Frem for at bruge dyrebare dråber fra hanerne, rengøres byens gader og fortove med noget af det regnvand, der falder fra oven. Der spares millioner af rent liter drikkevand på den konto. 

Hofor, Hovedstadsområdets Forsyningsselskab, har anlagt et underjordisk rørsystem i Enghaveparken på Vesterbro i København, som opfanger regnvandet, som Københavns Kommunes fejemaskiner kan rengøre gaderne med.

Regnvandet opsamles fra tagene i beboelsesområdet Carlsberg Byen, der er placeret tæt på Enghaveparken. Herfra ledes regnvandet til et underjordisk regnvandsbassin i Enghaveparken, hvorefter kommunens fejemaskiner kan tappe regnvandet, og sørge for rengjorte gader til byens folk.

- Det er ren win-win, lyder det begejstret fra den erfarne fejemaskine-chauffør Susan Overby, der kører fejemaskinerne for Terranor. Hun sparer tid, det er godt for fejemaskinen og ikke mindst godt for miljøet.

 Susan Overby har i mere end ti år siddet bag rattet på én af kommunens fejemaskiner og sørget for rengjorte gader til beboerne i området.

Hverdagsregn gør god nytte

Det regnvand, der anvendes, er den såkaldte hverdagsregn og ikke det vand, der falder ved skybrud.

 Hverdagsregnen er nemlig mulig at bruge til gode formål som udover rengøring af byens gader, også tæller for eksempel vanding af rekreative områder og fjernelse af graffiti.

- Det er godt, at vi ikke skal bruge det dyrebare drikkevand, og så er det smart, at vi kan udnytte ressourcerne på en måde, hvor det er så rent og kan komme fejemaskinerne til gavn, fortæller projektleder i Hofor Marlene Halkjer. Hun har været med fra første spadestik, da Enghaveparken skulle omlægges til moderne klimapark.

Klimasikring af byen

Enghaveparken på Vesterbro i København kan andet end at være et grønt åndehul for byens beboere. Den historiske Enghavepark blev i 2019 indviet som en klimapark, der skal være med til at sikre bydelen mod de massive regnmængder, der falder ved skybrud og vedvarende regn. Vesterbro blev som den øvrige hovedstad hårdt ramt af det voldsomme skybrud, der ramte hovedstadsområdet tilbage i 2011.

Siden har Hofor i samarbejde med hovedstadsområdets kommuner iværksat en række skybrudsprojekter, og flere er på vej. Skybrudsprojekter, der alle skal være med til at sikre, at byerne er bedre rustet at tage imod de regnmængder, som fremtiden vil byde på.

Københavns Kommune har via Terranor ansvaret for rengøring af byens gader. Enghaveparken på Vesterbro i København er blevet omdannet til klimapark i samarbejde med Københavns Kommune, hvor Hofor primært har stået for det underjordiske anlægsarbejde og Kommunen for arbejdet over jorden.

/badstue

Artiklen er en del af temaet Magasinet Energy Supply.

Se nøgletal for:
Læs mere om: regnvand
Kommenter artiklen

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.565