23948sdkhjf

Ekspert om brændeovns-boom: - Det skal Putin ikke have lov til

Efterspørgslen på brændeovne stiger, og det bekymrer både en ekspert, politikere og Astma-Allergi Danmark

Flere og flere danskere ser brændeovnen som en alternativ og billig energikilde i en tid, hvor olie og gaspriserne stiger.

Men det man ikke kan se, er de små partikler fra brændeovnsrøgen, som er skadelige for helbredet.

TV2 Østjylland har tidligere fortalt, at efterspørgslen på brændeovne er steget.

Den ærgrer Kåre Press-Kristensen, som har speciale i luftkvalitet og er seniorrådgiver i Rådet for Grøn Omstilling.

- Det skal Putin ikke have lov til. Han skal ikke både have lov til at ramme os på pengepungen og gøre os syge.

Han mener, folk skal være opmærksomme på, at man risikerer en høj luftforurening i sit hjem og dermed også risikerer, at man selv og ens børn bliver syge.

Ifølge Kåre Press-Kristensen er vejen frem isolering, fjernvarme og varmepumper. Men da det kan tage lang tid, opfordrer han folk til at slå koldt vand i blodet og holde en lavere indeklimatemperatur.

- Fokusér på, at det er folk inde i huset, som skal holde varmen og ikke reolen. Den er ligeglad med, om den er varm.

- Og så ville jeg tage en ekstra sweater på og måske endda et par skibukser og så finde ud af, at det overlever man faktisk. Og som prikken over i’et, ville jeg lave en kop varm kop kakao, finde matador frem og hygge mig med familien, siger Kåre Press-Kristensen.

Han ser den stigende efterspørgsel på brændeovne som et stort tilbageskridt for den grønne omstilling. Står det til ham, bliver politikerne nødt til at finde en hårdere regulering af brændeovne frem.

Hos SF i Aarhus ser man også med kritiske øjne på den stigende interesse for brændeovne.

- Jamen, jeg synes det er ærgerligt. Jeg forstår godt, at folk søger andre løsninger i denne tid, men det er vigtigt at være opmærksom på, at brændeovne er sundhedsskadelige, siger byrådsmedlem Jan Ravn Christensen (SF).

Han så gerne, at man helt forbød brændeovne i tætte byområder.

SF i Aarhus har tidligere været aktiv i debatten om brændeovne. Tilbage i januar 2021 kom partiet med et byrådsforslag om at forbyde røg fra brændeovne om natten i Aarhus Kommune i bytætte områder. Det blev dog ikke vedtaget.

Folketinget vedtog i maj en lov, som giver kommunerne mulighed for helt at forbyde ældre brændeovne og pejseindsatser produceret før juni 2008 i områder med fjernvarme og naturgas. Det vil sige der, hvor flest mennesker bor og færdes.

Jan Ravn Christensen håber, at det senere kan blive en realitet i Aarhus.

Astma-Allergi Danmark ser også bekymrende på udviklingen.

- Jeg synes jo, det er voldsomt trist, at det her bærer over i, at vi bruger brændeovne igen, fordi vi var i en positiv udvikling med at reducere det. Det er stik i mod hensigterne, også i alt der er sket politisk de seneste år, siger Anne Holm Hansen, som er direktør i Astma-Allergi Danmark.

Hun fortæller, at luftforureningen skaber en forværring hos folk med for eksempel astma.

- Man har jo meget følsomme luftveje, når man har astma og KOL. Derfor er det væsentligt, at man ikke bliver udsat for de her partikler. Det skader sundheden rigtig meget, og det gælder for alle.

https://www.tv2ostjylland.dk/oestjylland/ekspert-om-braendeovns-boom-det-skal-putin-ikke-have-lov-til

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078