23948sdkhjf

EU-Kommission diskuterer el-priser - det kan gå ud over den grønne omstilling

EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, fremlagde onsdag fem forslag, som skal medvirke til at sænke prisen på energi i EU.

De fem forslag adresserer samlet set priserne på el, olie og gas. Forslagene diskuteres med EU-landenes energiministre på et møde i dag.

Det skriver Ritzau. 

Danmarks udgangspunkt i forhandlingerne om et indgreb i det europæiske el-marked er at el-regningen for danske forbrugere og virksomheder skal sættes ned. Men det skal ske på en måde, som ikke skader den grønne omstilling.

Kommissionen lægger blandt andet op til at gribe ind i energi-virksomheders profitter og lægge et prisloft over russisk gas.

Men diskussionerne truer også med at udløse et opgør om, hvorvidt EU skal slække på klimaambitionerne for at få prisen på energi ned.

- Jeg forventer, at bølgerne vil gå højt i dag. Der er lande, der har foreslået, at man også skal se på EU's kvotehandelssystem. Det kan isoleret set føre til lavere priser, men vi skal ikke til at genopfinde kulkraft som en hovedkilde i det europæiske energisystem, siger Dan Jørgensen.

Selvom han ønsker en hurtig afklaring af hensyn til forbrugere og virksomheder, forventer han, at forhandlingerne vil fortsætte efter fredagens møde.

/ritzau

De fem forslag

  • Prisloft på russisk gas: EU-Kommissionen foreslår et loft over, hvad EU vil betale for russisk gas. Det skal både ramme Ruslands indtjening og sænke prisen på gas i EU. Ruslands præsident, Vladimir Putin, har dog truet med at svare igen ved at lukke for gassen til EU, hvis der indføres et prisloft.
  • Loft over indtjeningen for virksomheder, der billigt producerer elektricitet: Nogle virksomheder tjener ifølge von der Leyen enorme summer på, at prisen på el er steget, selv om deres omkostninger ikke er. Derfor foreslår EU-Kommissionen, at disse virksomheder skal aflevere en del af deres overskud til EU-landene, som så kan fordele dem til udsatte borgere og virksomheder.
  • Loft over indtjeningen for virksomheder, der billigt producerer olie og gas: Grundlæggende det samme forslag som for producenter af elektricitet. De skal også betale et "solidaritetsbidrag", foreslår EU-Kommissionen.
  • Lavere elforbrug i dyre timer: EU-Kommissionen i samarbejde med EU-landene finde veje til "smart saving" af elektricitet. Det vil ifølge von der Leyen sige, at EU-landene reducerer brugen af elektricitet i de timer, hvor el er dyrest. Her foreslår EU-Kommissionen obligatoriske kvoter for, hvor meget EU-landene skal spare på energien i de dyreste timer.
  • Likviditet til energivirksomheder: For at sikre stabiliteten på det fremtidige energimarked ønsker EU-Kommissionen i samarbejde med EU-landene at stille likviditet til rådighed for energiselskaber. Det skal ifølge von der Leyen hjælpe selskaber, som er presset af ustabiliteten på energimarkederne.

Kilder: Pressemøde med EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen /ritzau/

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.078