23948sdkhjf

Med data skal en grøn og digital forsyningssektor bygges

Som led i regeringens nye Digitaliseringsstrategi igangsættes et nyt program målrettet forsyningssektoren. Det skal sikre bedre adgang til forsyningsdata.

Du kan i dag lade din elbil op i garagen på det billigste tidspunkt af døgnet via en app, der fortæller dig, hvornår prisen på el er lav, fordi det blæser mere, solen skinner, eller der er rigelig kapacitet i elnettet. Det kan du på baggrund af data. I fremtiden vil en stor del af vores energianvendelse kunne styres automatisk via data – og dermed sikre, at der bruges grøn og billig energi.

Regeringens nye Digitaliseringsstrategi fremhæver data og en øget digitalisering som en del af den grønne omstilling i Danmark. 

Denne øgede digitalisering skal Energistyrelsen være med til at drive gennem et nyt Forsyningsdigitaliseringsprogram. 

- Vi skal til at tænke på data og udveksling af data som en form for infrastruktur oven på den fysiske infrastruktur i forsyningssektoren. Data kan koble den voksende produktion fra vindmøller og solceller sammen med det voksende forbrug af grøn energi til for eksempel PtX, fjernvarme, varmepumper og elbiler – og bidrage til at tage presset af eksisterende kabler og rør. Samtidig er bedre adgang til flere data en forudsætning for skabelsen af nye typer produkter og services i og omkring forsyningssektoren. Produkter og services, som kan blive fremtidens eksportvare, siger vicedirektør i Energistyrelsen Stine Leth Rasmussen.

Programmet, som drives af Energistyrelsen, er netop startet op og løber som udgangspunkt de næste fem år.

Data som råstof

For at kunne bygge en grøn og digital forsyningssektor er der for det første brug for, at data bliver indsamlet struktureret og systematisk på tværs af forsyningssektoren. Dertil kommer, at der er behov for, at data bliver gjort tilgængelig for en række forskellige aktører og ikke mindst, at data kan kobles og kombineres, så den kan bruges på tværs af forsyningssektoren og til at udvikle nye integrerede digitale løsninger. Det skal naturligvis foregå på en etisk og sikker måde og i respekt for GDPR-regler.

Forsyningsdigitaliseringsprogrammet skal bidrage til et økosystem for forsyningsdata

Centralt i Forsyningsdigitaliseringsprogrammet står ambitionen om at fremme et økosystem for forsyningsdata, som kan binde dataejere, dataanvendere og udviklere i og omkring forsyningssektoren og dens kunder sammen. Det kræver et tæt samarbejde om at skabe et solidt datafundament med data af høj kvalitet og i aftalte standarder og formater. Det kræver sammenhæng på tværs med digitale platforme til distribution og udstilling af data. Og det kræver et udviklingsmiljø til at lave innovative løsninger.

Derfor vil Energistyrelsen som led i Forsyningsdigitaliseringsprogrammet etablere et offentligt-privat partnerskab for dataejere og dataanvendere i og uden for forsyningssektoren. Partnerskabet skal identificere nye datamuligheder i forsyningssektoren, understøtte frisættelse og udstilling af forsyningsdata og derigennem styrke datafundamentet for energi- og forsyningsdata og fremvæksten af et økosystem for forsyningsdata. Ambitionen er, at den danske forsyningssektor udnytter det fulde potentiale af digitaliseringen.

Det nye Forsyningsdigitaliseringsprogram drives af Energistyrelsen på vegne af Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet og i samarbejde med Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur.

/badstue

Om Danmarks Digitaliseringsstrategi

Indsatsområder

  • Øget vækst og eksport gennem verdens mest digitale og produktive virksomheder
  • Verdens bedste digitale offentlige sektor
  • Digital offentlig service med borgerne i centrum
  • Sundhedsområdet som digital frontløber
  • Et grønnere Danmark gennem digitalisering af forsyningssektoren
  • Intelligent og fleksibel transport gennem digitalisering
  • Accelereret innovation gennem offentligt-privat samarbejde

Kilde: Danmarks Digitaliseringsstrategi

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.096