23948sdkhjf

Leder: Hyggelampen

I min bogreol står en lille grøn lampe. Den har stået der, siden vi flyttede ind i 2013. 

Den er som udgangspunkt kun tændt, når mørket falder på. Det gjorde det i aftes. Men da jeg ville tænde for den, gik det op for mig, at det er en lampe uden formål – andet end ren hygge.

Derfor fik den lov at være slukket.

Denne vinter kommer det nok til at være mere reglen end undtagelsen, at hyggelampen forbliver slukket. At vi lige bor lidt køligere, end vi plejer. At vi tørrer tøjet på tørresnoren frem for i tumbleren, og at turen rundt i supermarkedet foregår i halvmørke.

Det kan vi også sagtens leve med. Vi skal bare finde et velkendt corona-fænomen frem igen. Støve det lidt af og endnu engang lade det være vores rettesnor for, hvordan vi lever vores liv. 

Nemlig samfundssind.

Samfundssind handler ikke kun om at holde afstand, bruge mundbind og nyse i albuen. I denne tid handler det i høj grad om at løfte i flok og få sparet på energien, omstillet os fra de sidste fossile rester i den danske energiforsyning – og i det hele taget blive fri af Putins gas.

Heldigvis har vi i Danmark en velfungerende energisektor, hvor forsyningssikkerheden stadig er i top - om end vi i øjeblikket ser ud til at være truet lidt på den front. Ikke desto mindre sker der hver dag - både i det store og i det små - manøvrer, der er med til at omstille, spare på energien og frigøre os for såvel Putins som vores egen gas i Nordsøen. 

I denne udgave af magasinet Forsyning kommer vi ind på en my af alt det, der sker i øjeblikket. Godt som skidt. I kølvandet af mange års udvikling og innovation i sektoren - og den ulyksalige situation i Ukraine.

Varmepumper, fjernvarme, kølecentraler, fastprisaftaler, naboprotester, forsyningsdata, fællesdirektivet, vanddetektiver, sol- og vindenergi, stigende energipriser, bruseteknologi, 17 kilometer VVS- installationer og manglende vand i ny stor bydel.

Det stikker i ufatteligt mange retninger. Rettesnoren er dog den samme – samfundssind.

Også hjemme i min dagligstue på min matrikel. Hyggelampen får lov at være slukket for en stund – i hvert tilfælde vinteren over – og helt sikkert indtil strømmen igen er til at betale, og vi er fri af Putins gas.


Med ønsket om god læselyst
Maria Berg Badstue Pedersen

Artiklen er en del af temaet Magasinet Energy Supply.

Kommenter artiklen

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.097