23948sdkhjf

Energinet har på et år færdigscreenet flere solcelleprojekter end nogensinde

Det er et år siden, at Energinet åbnede en ny online-portal for opstillere af bl.a. solcelle- og vindmølleprojekter, for at de lettere og hurtigere kan få screenet deres projekter og lavet en plan for, hvordan projekterne bliver tilsluttet elnettet.

På det år er Energinet nået op på at have færdigscreenet 9 GW ny elproduktion - nærmest udelukkende solcelleprojekter – samt omkring 3,5 GW nyt elforbrug, typisk brintanlæg, der er så store, at de skal kobles direkte på det overordnede eltransmissionsnet.

I alt er der meldt 47 nye sol- og vindprojekter, og 21 forbrugsprojekter ind i portalen, svarende til en samlet kapacitet på 14,5 GW. Af de i alt 68 projekter er 50 færdigscreenet.

- For blot få år siden screenede vi ingen eller kun én enkelt tilslutning til eltransmissionet om året. Det er en helt vild udvikling, vi har oplevet i Danmark, og flere af de nye solcelleparker er altså så store, at der har samme kapacitet som de største traditionelle kraftværker herhjemme, og flere af forbrugerne bliver blandt de allerstørste i Danmark, siger Anders Steen Kristensen, leder af Elnetplanlægning i Energinet.

Det seneste år har Energinet altså  færdigscreenet solcelleprojekter med en samlet kapacitet på omkring 9 GW. Til sammenligning er der i dag tilsluttet solcelleparker med en samlet kapacitet på under 0,5 GW på eltransmissionsnet.

Nogle hurtigt, andre tager tid

Selv om der nu er en færdig plan for nettilslutning af projekterne, kan der i nogle tilfælde gå flere år, inden solcellerne kan levere de første kilowatttimer. Dels skal anlæggene først stilles op, dels skal elnettet gøres klar. 

Nogle steder vil det kræve meget lidt udbygning, således at nye anlæg kan komme på nettet i løbet af kort tid, andre steder vil det kræve omfattende udbygninger af elnettet, og der kan derfor gå flere år, inden strømmen kan flyde ud til forbrugerne - fx hvis solcelleparker placeres steder i landet, hvor elnettet i forvejen har nået sit mætningspunkt, eller hvis Energinet skal forberede en bedre, samlet integration af VE.

Anders Steen Kristensen understreger yderligere, at en færdigscreening ikke automatisk medfører, at projekterne bygges – folkene bag kan trække deres projekt, hvis de alligevel ikke ønsker at føre det ud i livet.

Vi skal firedoble på otte år

Danmarks skal på otte år firdoble den mængde vind og sol på land, som det hidtil har taget os 40 år at tilsluttet. 

Det betyder også, at vi på mange måder skal vende elnettet og elsystemet på hovedet, fordi langt det meste af vores strøm i fremtiden vil blive lavet i egne af landet, hvor der hverken er stærkt elnet eller lokalt forbrug. 

I det hele taget vil der i et elsystem, hvor strømmen laves ”som solen skinner og vinden blæser”, være en langt større uoverensstemmelse mellem produktion og forbrug – både i tid og geografi.

Screeningsprocessen omfatter ikke

Listen over projekter indmeldt i screenings-portalen omfatter ikke:

• Nye store havmølleparker, fx Thor, Hesselø, Aflandshage, Vesterhav Nord og Vesterhavs Syd samt kystnære vindparker, fx Lillebælt Syd eller Jammerland, de screenes på anden vis.

• De solcelleprojekter og landvindsprojekter, der ønskes at blive koblet på eldistributionsnettet.

Det reelle tal for, hvor meget ny grøn strømproduktion, der kan være på vej, er dermed meget højere.

Kilde: Energinet

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.11