23948sdkhjf

Optimeret lysstyring giver besparelser i energitung branche

Flere danske gartnerier er hårdt pressede af de voldsomt stigende gas- og elpriser.

Men der kan være hjælp på vej, for forskere fra SDU har udviklet et system, der optimerer lysstyringen i gartnerier i forhold til elpriserne, hvilket kan spare gartnerierne 20 procent på elregningen.

Gartneriet Knud Jepsen A/S, der ligger i Aarhusforstaden Hinnerup, er verdens største producent af kalanchoe, også kendt som brændende kærlighed.

Gartneriet er på 120.000 kvadratmeter, og der er installeret vækstlys i hele gartneriet, hvilket betyder et stort elforbrug og en tårnhøj elregning.

- Vi har fundet den rette balancegang med lavest mulige energiforbrug, men hvor vi samtidig bibeholder den rigtige kvalitet på planten. Jan Corfixen Sørensen, lektor, Software Engineering, SDU

Forskere fra SDU har i samarbejde med Aarhus Universitet og gartneriet Knud Jepsen udviklet en algoritme, som optimerer lysstyringen i forhold til elpriserne.

- Man ser typisk, at elpriserne har store udsving. Nogle gange er der overforsyning på nettet, så energipriser bliver negative. I forskningsprojektet DynaGrow har vi udviklet en algoritme, der implementerer elpriserne i gartneriets lysstyrring. Vi har fundet den rette balancegang med lavest mulige energiforbrug, men hvor vi samtidig bibeholder den rigtige kvalitet på planten, fortæller lektor Jan Corfixen Sørensen fra Software Engineering ved SDU i en pressemeddelelse.

Vejrudsigter og planters behov

De computerbaserede systemer implementerer vejrudsigter, så de kan forudse, hvordan elpriserne bliver ude i fremtiden. Vejrudsigten bruges samtidig til at beregne, hvor meget vækstlys der skal tilføres, for at opfylde planternes behov.

Energi Danmark leverer en prisprognose på den strøm, gartneriet skal købe, og DynaGrow kommer herefter med forslag til, hvornår det er billigst at tænde vækstlyset.

- Vi laver prognoser, som sparer penge på baggrund af et datadrevet beslutningsgrundlag, siger Jan Corfixen Sørensen.

Baseret på vejrudsigten og algoritmen kan vi så give den 10 timer den ene dag, hvis strømmen er ekstremt dyr, og 20 den næste, hvor den er knap så dyr. I den fase er der virkelig mulighed for at optimere i forhold til elpriserne. Gunner Holm, produktionschef, Knud Jepsen A/S

Har sparet 20 procent på forbruget

Og der er penge at spare. Produktionschef Gunner Holm fra Knud Jepsen A/S fortæller, at gartneriet i januar brugte 31 procent mindre strøm sammenlignet med sidste år.

- Hvis vi kigger over hele året, så har vi nok sparet 20 procent på forbruget. Nu, hvor priserne er så vanvittige, så er der virkelig penge at spare, fortæller Gunner Holm.

Brændende kærlighed er en speciel blomst. I begyndelse af sin levetid skal den have masser af lys for at vokse. Op til 20 timer om dagen. Derfor er den interessant i forbindelse med elbesparelser.

- Den skal måske have 15 timers lys i gennemsnit om dagen. Baseret på vejrudsigten og algoritmen kan vi så give den 10 timer den ene dag, hvis strømmen er ekstremt dyr, og 20 den næste, hvor den er knap så dyr. I den fase er der virkelig mulighed for at optimere i forhold til elpriserne, fortæller Gunner Holm.

Tomaterne skal have så meget lys som muligt

Det er ikke alle gartnerier og planter, som kan nyde godt af el-besparelser ved hjælp af datadreven lysregulering. Tomater skal for eksempel have så meget lys som muligt, så her er det ikke muligt at justere på strømmen i henhold til elpriserne. Men det kan andre industrier til gengæld, fortæller Jan Corfixen Sørensen.

- I forbindelse med overgangen til vedvarende energikilder ser vi svingende energipriser alt efter sol, vind og vejr. Samtidig stiger priserne om morgenen, når folk sætter vasketøj over, og igen om aftenen, når der skal laves aftensmad og el-bilen skal lades op. Det kan vi tage højde for og undgå de tidspunkter, hvor elpriserne er højest, siger Jan Corfixen Sørensen.

Et stort potentiale

Han fortæller videre, at gartnerier har været en oplagt branche til at teste teknologien, men at den kan udbredes til andre energitunge brancher, hvor der er mulighed for at optimere energiforbruget.

Knud Jepsen A/S er et af flere end 200 vækstgartnerier i Danmark, så potentialet er enormt i branchen.

- Det kunne være foderproducenter. Det er omkostningstungt at tørre foder. Byggebranchen er også oplagt, hvor betontørring bruger utrolig meget energi. Vi kan dog ikke bare overføre teknologien én til én. Vi skal optimere domænespecifikt. Gartnerier har nogle særlige krav, andre industrier har nogle andre, så det er vigtigt at have slutbrugeren i centrum og lave skræddersyede løsninger, siger Jan Corfixen Sørensen.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.141