23948sdkhjf

Maabjerg Energy Concept kan afføde tusindvis af nye job

Byggeriet af MEC kan på kort sigt skabe mellem 3.000 og 3.500 nye job, mens den efterfølgende drift vil kunne fostre 1.400 til 2.000 nye job, viser ny analyse.
En ny analyse foretaget af Landbrug & Fødevarer bekræfter nu Maabjerg Energy Concept’s (MEC) egne beregninger, der viser, at projektet vil skabe rigtig mange job både på kort og lang sigt. Dog forudser analysen lidt færre nye arbejdspladser, end Maabjerg Energy Concept har regnet sig frem til på den lange bane.

Årsagen til de forskellige prognoser bunder sandsynligvis i, at Landbrug & Fødevarer i modsætning til MEC anvender den såkaldte ADAM-model (ADAM = Annual Danish Aggregate Model), som også benyttes af bl.a. Finansministeriet. Modellen er kendt for at være noget konservativ.

- I standard-beregningerne i analysen fra Landbrug & Fødevarer er vurderingen, at Maabjerg Energy Concept vil skabe 3000 job i byggefasen og 1400 job i driftsfasen. Det er imidlertid under forudsætning af, at det offentlige blot vil stryge fortjenesten fra reducerede udgifter til understøttelse og indtægter fra øgede skatteindtægter og så gemme pengene i statskassen. Normalt ville det offentlige lade finanserne balancere ved at bruge øgede indtægter til at skabe endnu mere vækst, f.eks. ved at foretage investeringer. Opretholdes balancen i finanserne, viser ADAM-modellen en beskæftigelseseffekt på henholdsvis 3500 job i Maabjerg Energy Concepts byggefase og 2000 job i driftsfasen. Det stemmer meget godt med konceptets egen vurdering af "op til 2200 job". Det skriver MEC i en nyhed.

- På et andet punkt er ADAM-modellen noget mere pessimistisk. Det handler om den såkaldt "crowding out"-effekt. Her antager modellen, at en øget beskæftigelse på sigt vil skabe mangel på arbejdskraft. Det vil igen føre til øget lønpres med deraf følgende negative effekter. Sammenlagt, vurderer ADAM-modellen, vil den positive effekt af vækst i beskæftigelsen på langt sigt spise sig selv op. Således vurderer ADAM-modellen, at de 1400 - 2000 job hos Maabjerg Energy Concept på sigt vil svinde ind til ca. 200 direkte beskæftigede, skriver MEC.

Maabjerg Energy Concept ser dog lidt mere optimistisk på fremtiden og tror på et mere blivende løft på beskæftigelsesområdet.

Mange arbejdspladser i transportbranchen
For så vidt angår de direkte beskæftigede til drift af anlæggene, er modellerne enige om, at bioethanolfabrikken, biogasanlægget, kraftvarmeværket og affaldsanlægget, som udgør Maabjerg Energy Concept, totalt set vil komme til at beskæftige 104 personer - hvor af nogle allerede er ansat på de eksisterende anlæg, skriver MEC.

Landbrug & Fødevarer vurderer, at afsætning af halm til bioethanol og især behandlingen af dyregødning i biogasanlægget vil give landbruget mulighed for vækst svarende til ca. 100 nye job.

Foruden de nævnte job er det Maabjerg Energy Concepts vurdering, at der vil blive skabt ganske mange varige arbejdspladser i transportbranchen med tanke på, at bioethanolfabrikken vil skulle modtage 400.000 tons halm på årsbasis. En enkelt bigballe vejer ca. et halvt ton, så fabrikken vil få besøg af fyldte lastvogntog med få minutters mellemrum, 10 timer om dagen, 5-6 dage om ugen, året rundt, skriver MEC på sin hjemmeside.

- De 73 millioner liter bioethanol skal desuden transporteres væk fra anlægget, så der vil utvivlsomt blive en øget, varig beskæftigelse til både chauffører, lastvognssælgere og de mekanikere, som skal servicere lastbilerne, mener MEC.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.047