23948sdkhjf

Politisk aftale tager fat i vindmøllernes sorte tå

Regeringen vil sammen med et bredt flertal på Christiansborg inden udgangen af 2022 finde en model for, hvordan der ved udbud af de danske vindmøllefelter kan stilles krav til CO2-udslip og miljø ved produktion og opstilling af vindmøller

I den nye brede politiske aftale om "Et mere grønt Danmark II" er der medvind til de aktører, der ønsker en mere bæredygtig vindmølleindustri.

Regeringen har nemlig sammen med aftalepartierne skrevet ind i aftaleteksten, at der inden udgangen af 2022 skal tages politisk stilling til, hvordan de statslige udbud af vindmøllefelter skal indeholde krav til graden af CO2-udslip ved produktion og opstilling af møllerne. 

Mere konkret fremgår det af teksten, at; “Der skal sikres øget bæredygtighed i udbuddene under iagttagelse af principperne i EU's taksonomi for miljømæssig bæredygtighed og de danske klimamålsætninger, samt redskaber som ESG- og livscyklusvurderinger.”

Placering og de nærmere udbudsrammer udvikles til politisk stillingtagen inden udgangen af 2022 i kredsen bag denne aftale. Der skal sikres øget bæredygtighed i udbuddene under iagttagelse af principperne i EU's taksonomi for miljømæssig bæredygtighed og de danske klimamålsætninger, samt redskaber som ESG- og livscyklusvurderinger Uddrag fra "Aftale om et mere grønt Danmark II" offentliggjort 25. juni 2022. Stemmeaftale mellem Regeringen (Socialdemokratiet), Venstre, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Alternativet og Kristendemokraterne vedtaget

At CO2-krav nu kombineres med de statslige udbud af felterne og skrives specifikt ind i den politiske aftale flugter med ønsket fra en stribe af industriens underleverandører, som har advaret om, at de stor stil taber ordre til Kinesiske tårn og komponentproducenter, fordi alt indtil nu har handlet om laveste pris.

Underleverandørerne har i sagen fået opbakning fra erhvervs- og arbejdsgiverorganisation Tekniq  Arbejdsgiverne, som derfor også er tilfredse med aftalen.

- Vi skal også sikre, at energiudbuddene fremmer grøn produktion. Det skal ikke kunne betale sig for eksempel at købe mindre bæredygtige vindmølletårne i Kina og transportere dem til Europa. Så vi er glade for, aftaleparterne nu tager hånd om dette, siger Troels Blicher Danielsen, adm. direktør for Tekniq Arbejdsgiverne. 

Hvis du vil læse hele aftalen om "Et mere grønt Danmark II" kan du klikke HER

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.093