23948sdkhjf

Klar opbakning til opgør med sort vindmølleindustri

Det er helt helt essentielt, at den danske stat i fremtiden stiller krav til miljøpåvirkning og udledning af CO2 ved produktion og drift af vindmøller i danske vindfelter. Sådan lyder det fra Green Power Denmark, som presser på for et skifte væk fra en CO2-tung vindmølleindustri  

Der skal fokuseres mere på CO2-udslip og mindre på pris, når staten fremover sender de danske vindmøllefelter i udbud.

Sådan lyder den klare melding fra organisationen Green Power Danmark, som er en sammenlægning af de tre organisationer Dansk Energi, Wind Denmark og Dansk Solkraft.

- Vi mener, at Danmark i længden vil tabe på kun at tænke pris. Det er helt essentielt, at vi kigger på produktion og drift af møller i forhold til miljøpåvirkning og udledning af CO2, siger Kristine van het Erve Grunnet, som er afdelingschef i Green Power Danmark.

Vi mener, at Danmark i længden vil tabe på kun at tænke pris. Det er helt essentielt, at vi kigger på produktion og drift af møller i forhold til miljøpåvirkning og udledning af CO2 Kristine van het Erve Grunnet, afdelingschef Green Power Denmark

Politikere vil forhandle udbudsrammer

Green Power Denmark lægger sig dermed på linje med de politikere og aktører i industrien, som kritiserer, at store vindmøllekomponenter til de danske vindmøllefelter i dag i stigende grad produceres i Kina med fokus på laveste pris og uden skelen til miljøpåvirkning.

Derfor er Kristine van het Erve Grunnet også godt tilfreds med, at netop fremtidens krav til udbudsrammerne for de danske vindmøllefelter er skrevet ind i den politiske aftale om et grønnere Danmark, som netop er faldet på plads på Christiansborg med en bred vifte af partier bag sig.

'I aftaleteksten står der, at "Der skal sikres øget bæredygtighed i udbuddene under iagttagelse af principperne i EU's taksonomi for miljømæssig bæredygtighed og de danske klimamålsætninger, samt redskaber som ESG- og livscyklusvurderinger".

Det er en politisk forhandling, der ifølge aftaleteksten skal være på plads allerede inden udgangen af 2022.

- Vi er glade for, at det her arbejde er blevet sat i gang fra politisk side. Det er ikke så mange andre lande, som har målt på andet end pris, når det handler om vindmøller. Så vi har i Danmark muligheden for at vise omverdenen, hvordan man laver havvindmølleparker på en bæredygtig måde, vurderer Kristine van het Erve Grunnet.

Hun forklarer, at Green Power Denmark i dag repræsenterer alle led i værdikæden omkring vindmøllerne fra underleverandører over mølleproducenter til energiselskaberne.

Og Kristine van het Erve Grunnet er overbevist om, at der hele vejen rundt i værdikæden vil blive taget positivt mod øgede CO2-krav til selve produktionen af vindmøllerne samt driften.

Mindre gevinst til statskassen

Men miljøkrav til vindmølleproduktion og drift har en pris, og den pris skal politikerne i følge Kristine van het Erve Grunnet være klar til at betale.

Politikerne skal med andre ord være klar til at sænke kravet til den umiddelbare indtægt i statskassen ved udbud af vindmøllefelterne.

- Vi skal kigge ind i at offshore vindmølleparker ikke up front leverer størst mulig gevinst til staten på kort sigt. Til en begyndelse får man lidt mindre indtægt, når man udbyder feltet, men til gengæld får man gevinsten tilbage på længere sigt. Der er den villighed, vi ser fra politisk side lige nu, påpeger Kristine van het Erve Grunnet.

Vi skal kigge ind i at offshore vindmølleparker ikke up front leverer størst mulig gevinst til staten på kort sigt. Til en begyndelse får man lidt mindre indtægt, når man udbyder feltet, men til gengæld får man gevinsten tilbage på længere sigt. Der er den villighed, vi ser fra politisk side lige nu Kristine van het Erve Grunnet., Green Power Denmark

Hun henviser til, at CO2-krav til møllerne gavner både miljøet og den danske industrisektor, som vil blive belønnet for at sætte fuld fart på arbejdet med at sænke CO2-udslippet.

Derudover slår Kristine van het Erve Grunnet fast, at vindmøllerne også er en kritisk del af den danske infrastruktur, som bør holdes på danske hænder.

Kæmpe prispres på branchen

Selvom Green Power Denmark mener, at alle aktører i vindmølleindustrien skal rette fokus mod bæredygtig produktion, så lyder de ringen kritik af, at det bæredygtige fokus først for alvor kommer nu.

- Der har været et kæmpe pres på vindmøllebranchen for at få prisen ned for at få volumen ind i vindmøllerne. Vi er nået derhen, hvor vi kan levere grøn strøm konkurrencedygtigt og på markedsvilkår. Så er det naturligt, at næste skridt er at begynde at kigge på kravene til bæredygtig produktion og drift af møllerne, siger afdelingschefen i Green Power Denmark.

Hun oplyser, at Green Power Denmark de kommende måneder vil komme med alle de input til både myndigheder og politikere på området, som på mange måder er uberørt land.

- Vi repræsenterer som organisation hele værdikæden, og derfor vil vi gerne i dialog med myndigheder om modellen for det her. Det er et område, der ikke nødvendigvis standarder for i dag, siger hun.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11