23948sdkhjf

Danmark øger kriseniveauet og erklærer early warning på gas

Energistyrelsen har vurderet at der er behov for, at Danmark går i early warning. Det sker fordi vi de seneste dage har set en betydelig reduktion i gas-flowet fra Rusland til det europæiske marked via Nord Stream 1.

Early Warning er især en varsel til gashandlerne om, at de skal opføre sig ansvarligt. Det er således tale om rettidig omhu, og et signal om at vi følger udviklingen på markederne meget nøje. Men Danmarks forsyningssikkerhed er i øjeblikket ikke i alvorlig fare og der fyldes fortsat på de danske gaslagre.

- Det er en alvorlig situation vi står i, men jeg vil også gerne understrege, at selvom Danmark nu er i early warning, så står vi ikke i en forsyningskrise. Vi kan i den nuværende situation opretholde forbruget hos alle husholdninger og i alle virksomheder. Men jeg vil opfordre til at alle spare på energien, hvor de kan. Situationen kan hurtigt ændre sig og vi følger derfor udviklingen på gasmarkedet meget tæt, siger klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen i en pressemeddelelse.

- I øjeblikket lagrer vi i Danmark mere gas end vi bruger og vores lagre er godt rustet – og der fyldes forsat på de danske lagrer. Skulle der opstå en ny og forværret udvikling, så har vi værktøjer klar i skuffen – heriblandt en nødplan, der kan aktiveres, hvis vi kommer til at stå en reel mangelsituation, siger klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen.

Årsagen til reduktion i flowet

Mængden af gas der er leveret fra Rusland til Tyskland via Nord Stream 1 er de seneste dage reduceret med 60 procent. Ifølge Rusland skyldes årsagen, at der mangler komponenter til Siemens kompressorer, og at renoveringen heraf, der sker i Canada, er forsinket på grund af Canadas sanktioner mod Rusland.

Myndighederne følger situationen tæt, men har ikke kunne få endeligt bekræftet den reelle årsag til, at det russiske gasselskab Gazprom har reduceret gasflowet.

- Ruslands invasion af Ukraine har i den grad sat to steger under, at klimapolitik, forsyningssikkerhed og sikkerhedspolitik hænger uløseligt sammen. Rusland bruger vores afhængighed af gas til at presse sammenholdet i Europa. Putin ønsker splittelse i vores fælles front. Men lad mig slå helt fast, vi lader os ikke presse. Vi står stærkt sammen via sanktioner og vores ønske om at frigøre hele Europa fra russisk gas, siger klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen.

Om EUs kriseberedskab og Early Warning

I EU er der fælles regler for, hvordan man skal håndtere en gas-krise. Der er tre kriseniveauer: ”Early Warning”, ”Alert” og ”Emergency”:

  • Early Warning erklæres, når der foreligger konkrete, alvorlige og pålidelige oplysninger om, at der kan indtræffe en hændelse, som sandsynligvis vil resultere i en betydeligt forringet gasforsyningssituation og sandsynligvis vil føre til, at alarm- eller nødsituationsniveauet udløses.
  • Alert erklæres, når der opstår en gasforsyningsafbrydelse eller en usædvanlig høj gasefterspørgsel, hvilket resulterer i en betydeligt forringet gasforsyningssituation, men markedet er stadig i stand til at håndtere denne afbrydelse eller efterspørgsel uden at anvende ikke-markedsbaserede foranstaltninger.
  • Emergency erklæres, når der forekommer en usædvanlig høj gasefterspørgsel, en betydelig gasforsyningsafbrydelse eller anden betydelig forringelse af gasforsyningssituationen, og alle relevante markedsbaserede foranstaltninger er blevet gennemført, men gasforsyningen er utilstrækkelig til at opfylde den resterende gasefterspørgsel, således at det tillige er nødvendigt at indføre ikke-markedsbaserede foranstaltninger

Kilde: Energistyrelsen

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.062