23948sdkhjf

Høje gaspriser får larvefabrik til at bygge eget flisværk

Fodervirksomheden Enorm i Hvirring, der har ambitioner om at lave Danmarks første industrielle produktion af larver, har valgt at investere i eget flisværk i stedet for at bruge gas som energikilde.

Virksomheden var i gang med et byggeri til 400 millioner kroner, da den forventede varmeregning på grund af krigen i Ukraine steg til 80 millioner kroner.

Det skriver Randers Amtsavis.

- Vores oprindelige plan var at benytte gas som energikilde, men på grund af krigen i Ukraine har vi været nødt til at finde en anden varmekilde. Sidste efterår så vi med de daværende gaspriser ind i en udgift på 30 millioner kroner om året til varme.

- Det kunne lige gå, men da krigen brød ud, og priserne steg, så vores udgift ville være på 80 millioner kroner om året, var vi nødt til at finde på noget andet, siger partner og administrerende direktør Carsten Lind Pedersen til Randers Amtsavis.

Investering tjener sig hurtigt hjem

Enorm vil nu i stedet for gas selv afbrænde biomasse (flis) og har derfor investeret 60 millioner kroner i eget flisværk.

Carsten Lind Pedersen fortæller, at det er en væsentlig større investering end at blive koblet på gassen, til gengæld kan Enorm nøjes med en årlig varmeudgift på 20 millioner kroner, så investeringen er hurtigt tjent hjem.

Udfordringerne med energipriserne har betydet en forsinkelse på byggeriet på cirka et halvt år, så nu forventes det, at man kan lave en fuld produktion i efteråret 2023.

Til den tid skal der produceres 100 ton larver om dagen. Da larverne består af 70 procent vand, skal der hver dag tørres 70 ton vand væk, hvilket er den primære årsag til, at der skal bruges så store mængder energi til produktionen.

Redaktionen/hsm

Læs mere om: flis
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.109