23948sdkhjf

Samarbejde om innovation giver energibesparelser i industrien

Innovationsprojektet Aves, der er støttet af Energy Cluster Denmark, har skabt grobund for ny software og sensorik fra Seluxit.

Aalborg-virksomheden Seluxit har specialiseret sig i digitale løsninger, der energieffektiviserer alt fra bygninger til industriproduktion.

Det sker blandt andet gennem produktet ShowMe, der er udviklet i innovationsprojektet Aves støttet af Energy Cluster Denmark.

- Energieffektive teknologier er et vigtigt udgangspunkt for vores vej mod en klimaneutral fremtid, og derfor er Aves-projektet et godt eksempel på, at det betaler sig at samarbejde om innovation, siger administrerende direktør i Energy Cluster Glenda Napier.

Den nye produkt fra Seluxit kan både bruges til at visualisere virksomheders energiforbrug og til styring af strømforbrug, så det benyttes, når elprisen er billigst – blandt andet gennem integration til Energinets datahub.

- Vi har knyttet det såkaldte internet of things til energisektoren og udviklet et komplet set-up med instrumentbræt, software og sensorer til industrielle produktionslinjer til overvågning med henblik på at opnå energibesparelser gennem vedligeholdelsesplanlægning og produktionskontrol, siger administrerende direktør Daniel Lux fra Seluxit.

Slukkede for kompressorer om natten

I Aves-projektet testede projektpartnerne teknologien hos en produktionsvirksomhed i Hobro.

- Vi satte vores sensorer på forskellige dele af produktionen for eksempel ventilatorer og kompressorer. At de ikke slukkede, kostede dem 1000 kroner for en nat. Deres standby-forbrug kunne også reduceres. Med de aktuelle energipriser må vi bare sige, at produktet er relevant på tværs af mange sektorer, siger Daniel Lux.

Kan visualisere og styre forbrug

Projektet involverede også Aalborg Universitet og energikonsulentvirksomheden Systemize ApS, der har arbejdet med industrielle energianalyser siden 1992.

- Jeg har lavet manuelle analyser i mange år. Den nye type software hjælper mig med at gøre processen markant hurtigere og lettere gennem automation. Jeg kan tilbyde mine kunder det samme som før – bare meget hurtigere og billigere. Og tid er jo penge, siger Poul H. Nielsen, administrerende direktør i Systemize ApS.

Om Aves-projektet

  • Aves-projektet løb fra 2019 til 2021. 
  • Projektet blev finansieret af Energy Cluster Denmarks støtteprogram Energi Teknologi Innovation (ETI), som tilbød et treårigt støtteprogram, hvor små og mellemstore virksomheder sammen kunne udvikle elektroniske innovative produkter med fokus på energi-optimering. 
  • ETI-projektet var støttet af Regionalfonden.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11