23948sdkhjf

Sikkerhedsstyrelsen: El-sikkerheden skal have et nøk opad i festival-land

I den forgangne weekend begyndte festival- og markedssæsonen, og når musikken spiller, radiobilerne drøner derudad, og der er gang i boderne, så står el-sikkerhed ikke altid øverst på huskesedlen.

Sidste år kontrollerede Sikkerhedsstyrelsen 30 markedspladser, festivaler, byfester og lignende steder med midlertidige installationer. I 20 procent af tilfældene fandt styrelsen alvorlige problemer med installation af fejlstrømsafbrydere, RCD’ere, som ellers skal sørge for, at ingen får livsfarlige stød i tilfælde af fejl. 

Det skriver Sikkerhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

– Ofte er der godt styr på sagerne hos de helt store festivaler, hvor der er professionelle ansat til at passe på gæsterne og musikerne. Andre steder skal el-sikkerheden have et nøk opad, siger vicekontorchef Evy Boe Madsen fra Sikkerhedsstyrelsen i pressemeddelelsen.

Ikke registreret el-ulykker på festivaler

– Vi har heldigvis ikke registreret nogle el-ulykker på festivaler, men det er tankevækkende, at der er problemer med at installatøren benytter en forkert fejlstrømsafbryder. Det er også vigtigt at tjekke, at afbryderen kan slå fra, så personale, frivillige og gæster beskyttes mod stød. Man skal altid kontrollere, om fejlstrømsafbryderen virker, inden man slår dørene op, siger Evy Boe Madsen.

En anden fejl er, at der køres og gås over kabler uden, at de er beskyttet mod mekanisk beskadigelse. Hvor der er risiko for mekanisk beskadigelse, skal kablerne være beskyttet med en kabelbro.

Fakta om kontrollen af festivaler og markedspladser i 2021

  •  I 20 procent af installationerne var der ikke udført korrekt supplerende beskyttelse med en fejlstrømsafbryder (RCD).
  • I 37 procent af installationerne var ledninger og kabler ikke korrekt installeret.
  • I 23 procent af installationerne var transportable brugsgenstande ikke tilsluttet en virksom beskyttelsesleder.
  • I 20 procent af installationerne var der ikke udført korrekt systemjording.

2021 kontrollen i tal

  • Antal tilsyn: 30
  • Antal overtrædelsessager: 8
  • Antal vejledningssager: 14
  • Antal OK-sager: 8

Kilde: Sikkerhedsstyrelsen

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08