23948sdkhjf

Vil være Danmarks største leverandør af biogas: Investerer  milliarder i nordjysk biogasanlæg

Firma - der vil være Danmarks største leverandør af biogas - går ind i Himmerland

Det 250 millioner kroner dyre biogasanlæg ved Farsø får nu en gevaldig indsprøjtning af økonomisk livskraft.

Den nye BioCirc-koncern, der fokuserer helt på bio-økonomi, har købt en stor andel af det knap to år gamle Vesthimmerlands Biogas A/S. Det betyder, at anlægget snart kan løfte produktionen til nye, miljøvenlige højder.

- BioCirc har simpelthen nogle økonomiske muskler, som vi ikke har. Hvis vi skal udnytte vores biogas bedre, kræver det nogle investeringer, som vi ikke har mulighed for. Men det får vi nu, siger direktør i Vesthimmerlands Biogas, Lasse Buhl Jørgensen.

- Der bliver tale om milliarder for at indfri det fulde potentiale, vi har i Vesthimmerland, tilføjer han.

Ny teknologi

Præcis hvor stor en andel BioCirc har købt sig til - og hvor meget den koster - ønsker Lasse Buhl Jørgensen ikke at oplyse. Men der er tale om et stort millionbeløb.

BioCirc kommer med helt nye teknologier, som der er kommet ekstra fokus på, efter der er varslet et snarligt stop for russisk gas og olie.

- Vi taler om rigtigt mange penge - over en milliard. For eksempel til pyrolyse og de nye Power to X-teknologier, fortæller Lasse Buhl Jørgensen, som er begejstret over den nye partner.

Vil være størst i Danmark

Nu er det ikke sådan, at anlægget ved Haubro mellem Aars og Farsø bliver centrum for det hele. BioCirc's klare hensigt er at samle en større klynge af anlæg, så man kan få stordriftsfordele for både produktion og udvikling. 

Det klare mål er at blive Danmarks største producent af biogas.

Samtidig med, at koncernen købte sig ind i Vesthimmerlands Biogas, blev BioCirc på lignende vis medejer af to biogas-anlæg ved Viborg. Tidligere har man opkøbt Vinkel Bioenergi ved Skive, der håndterer over 400.000 ton biomasse om året - godt en tredjedel mere end man får i gæringstankene i Vesthimmerland.

Vil snart udvide

Opkøbet i produktionen ved Haubro får ingen umiddelbare konsekvenser for det lokale anlæg. Lasse Buhl Jørgensen fortsætter som direktør, og de planer for udvidelse, man længe har ønsket sig, fortsætter.

De er dog afhængige af, at man får helt bugt med nogle uventede lugtgener. Det har Vesthimmerlands kommune betinget sig. Det venter Lasse Buhl Jørgensen, at man får, så man kan gå i gang til efteråret.

- I lang tid har et område som biogasproduktion og anden energiinfrastruktur været noget, hvor enkeltstående initiativer og investeringer har fundet sted, men aldrig for alvor som en helhed, siger Bertel Maigaard, administrerende direktør i Maigaard & Molbech, i en pressemeddelelse.

Advokatfirmaet, der specialiserer sig i formuepleje og investering, udgør den ene del af den joint venture, der har skabt BioCirc. Den anden halvdel er firmaet European Energy, der med hovedkvarter i Søborg ved København har specialiseret sig i at skabe og videreformidle grøn energi mange steder i Europa.

- Vi har ikke bare ambitionerne men også den viden og de midler, der skal til, for at kunne gøre en forskel samt blive førende og rykke ved den grønne omstilling. Opkøbene af de nye anlæg er et skridt på vejen, men det er kun starten på en meget større rejse, siger Bertel Maigaard.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.094