23948sdkhjf

Udsigt til mindre varmeregninger

Dansk Fjernvarmes rejsehold har efter besøg på en række barmarksværker erfaret, at der både er vilje til og mulige løsninger for at komme ud af den negative prisspiral med dyr naturgas som brændsel.
Det skal være slut med varmepriser på 30-40.000 kroner for forbrugere hos de dyreste barmarksværker.

Dansk Fjernvarmes rejsehold har besøgt størstedelen af de hårdest ramte barmarksværker, som ønsker besøg, og rejseholdets konklusion er, at der er særdeles gode muligheder for at ændre på tingenes tilstand. Nogle værker er allerede gået videre med konkrete projekter.

- Der er både vilje til at gøre noget og nu også reelle muligheder for komme ud af den onde prisspiral, siger Dansk Fjernvarmes direktør, Kim Mortensen.

Mulighederne er åbnet med det nye energiforlig, hvor 35 navngivne fjernvarmeværker har fået mulighed for at skifte væk fra dyr naturgas som brændsel og i stedet satse på solvarme og biomasse.

Kendetegnene for barmarksværkerne er, at de er naturgasfyrede, og at de har forholdsvis lange ledningsnet per forbruger. Typisk har et barmarksværk kun forholdsvis få forbrugere.

Barmarksværkerne får nu lov til at installere biomassekedler på op til 1 MW. Derved sikrer man, at de får en billigere drift end i dag, hvor de er bundet til dyr naturgas.

Tusinder at spare
I efteråret 2011 offentliggjorde Dansk Fjernvarme en rapport om måderne at redde barmarksværkerne. Den er udarbejdet af Rambøll. Rapporten peger på, at kombinationen af solvarme og biomasse er det nærmeste, man kan komme på en mirakelkur. Nogle barmarksværker har dog også fundet andre løsninger som eksempelvis transmissionsledninger fra naboværker.

- Kan et barmarksværk sænke varmeprisen, så bliver det muligt også at koble flere forbrugere på ledningsnettet, da varmeprisen dermed bliver konkurrencedygtig med andre opvarmningsformer. Flere forbrugere til at bære de faste omkostninger vil betyde bedre økonomi for værket og dermed for alle forbrugerne. Vores vurdering er, at det kan lade sig gøre at sænke varmepriserne med adskillige tusinde kroner, siger Kim Mortensen.

Øster Hurup Kraftvarmeværk og Veddum-Skelund-Visborg Kraftvarmeværk har begge fremlagt konkrete planer. Øster Hurup Kraftvarmeværk ønsker at bruge halm som brændsel, mens Veddum-Skelund-Visborg Kraftvarmeværk har fundet en gammel plan om en transmissionsledning til Hadsund frem fra skuffen.

Begge har tidligere fået myndighedernes nej til disse planer efter indsigelser fra HMN Naturgas. Men med det nye energiforlig har naturgasselskaberne ikke længere mulighed for at fastholde de to værker i et jerngreb, skriver Dansk Fjernvarme.

Dansk Fjernvarmes rejsehold fortsætter med flere besøg hos berørte barmarksværker efter sommerferien.

Cirka 9000 husstande er berørt af høje varmeregninger hos barmarksværker.


Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094