23948sdkhjf

Energinet indgår kinesisk rammeaftale om integration af +1.000 gigawatt VE i 2030

Her til morgen indgik Energinet en treårig rammeaftale med verdens største transmissionssystemoperatør, State Grid Corporation of China (SGCC). 

Den nye rammeaftale fokuserer på kapacitetsopbygning og deling af danske erfaringer med den grønne omstilling. Foruden at integrere +1.000 gigawatt vedvarende energi frem mod 2030, er der fokus på at understøtte Kinas delmål om at nå ’peak-emissions’ for kulstofudledninger inden 2030 for dermed at blive klimaneutrale i 2060, jf. Paris-aftalen. 

Nogle af de vigtigste fokusområder for aftalen er videreudviklingen det kinesiske elmarked og de dertilhørende systemydelser. Energinet har årtiers erfaring, blandt andet fra systemdrift og liberalisering af elmarkedet. Disse erfaringer har været afgørende for at øge andelen af vedvarende energi i det danske energisystem. Således kan deling af erfaringer med Kina bidrage til en hurtig kinesisk overgang fra fossile brændstoffer til vedvarende energi.

- Med en ny rammeaftale mellem State Grid og Energinet fortsætter det tætte samarbejde, og jeg håber, at vores erfaringer kan levere afgørende brikker i at nå vores fælles ambitioner om at fremskynde den grønne omstilling. Vi har den nødvendige ekspertise, når det kommer til at liberalisere elmarkedet og skabe innovative løsninger, såsom grønne systemydelser. Derfor betragter jeg virkelig samarbejdet med State Grid som en katalysator for at skabe grøn energi til en bedre verden siger Thomas Egebo, administrerende direktør i Energinet.

Kinas potentiale for at accelerere den grønne omstilling er enorm. Kina er verdens største energiforbruger og udgør ca. 28 procent af de samlede globale CO2-emissioner og 50 procent af det samlede kulforbrug. Baseret på dette, er der både er et massivt behov og potentiale i det dansk-kinesiske samarbejde for en kollektiv acceleration af den grønne omstilling. Samarbejdsaftalen er finansieret som en del af det officielle energipartnerskab mellem Danmark og Kina, hvilket drives af Energistyrelsen.

- Vi værdsætter det gode og mangeårige samarbejde mellem Danmark og Kina, som startede for mere end 15 år siden. Danmark har vist, at det er muligt  omkostningseffektivt at integrere store andele af fluktuerende vedvarende energi og samtidig opretholde en forsyningssikkerhed i verdensklasse. Vi er glade for, at Energinet med sin omfattende tekniske erfaring kan bistå State Grid Corporation med den grønne omstilling i Kina , siger Stig Uffe Pedersen, vicedirektør i Energistyrelsen.

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125