23948sdkhjf

Middelfart sænker energiforbruget med smart styring

300 husejere i Middelfart vil i løbet af det næste år være med til at undersøge, om man kan gøre elregningen mindre og skåne miljøet med intelligent energistyring.
De 300 én-familiehuse får installeret et it-system, der måler energiforbrug, og beboerne bliver vejledt om, hvordan de kan optimere forbruget. Forsøget sker i et samarbejde mellem Middelfart Kommune, Realdania, firmaet PassivSystems og Statens Byggeforskningsinstitut.

40 procent af det samlede energiforbrug i Danmark stammer fra bygningsdrift. Mens kun én procent af alle bygninger er nybyggeri. Derfor er energirenovering den helt store udfordring, hvis alt el og varme i 2035 skal komme fra vedvarende energi – som det er regeringens målsætning. Der er allerede udviklet en række arkitektoniske og byggetekniske løsninger, som kan minimere energiforbruget i boliger.

Middelfart er én af de kommuner, som er længst fremme på området. Kommunen har gennemført flere energirenoveringer af både kommunale bygninger og private boliger.

- Evnen til at få boligerne, og dermed byerne, til at gå længere på literen vil være en afgørende parameter for ikke blot grøn omstilling, men for borgernes bosætningsvalg. Så jeg ser store byplanperspektiver i dette projekt. Perspektiverne er der, og det glæder mig, at de lokale energiselskaber alle har meddelt, at de vil deltage i projektet, siger Steen Dahlstrøm, borgmester i Middelfart.

Adfærdsændringer kan spare energi
Imidlertid mangler der viden om, hvordan og hvor meget brugernes egen adfærd påvirker energiforbruget. Pilotprojekter har vist, at man faktisk kan opnå store energibesparelser gennem adfærdsændringer og intelligent styring af energiforbruget.

Det er det, Middelfart Kommune sammen med Realdania nu vil afprøve ved at installere et intelligent it-styringssystem i 300 boliger – dels i et parcelhuskvarter i Middelfart og dels i landsbyen Føns.

- Vi er nødt til at tænke i nye baner, hvis vi skal reducere energiforbruget markant og omstille til vedvarende energi. Der er spændende perspektiver ved intelligent energistyring, og jeg ser meget frem til at se resultaterne af forsøget i Middelfart, siger Hans Peter Svendler, der er direktør i Realdania.

Systemet - det engelske PassivSystems - skal løbende overvåge én-familiehusenes brug af varme og vand og styre forbruget ud fra dét samt ud fra vejrprognoser og andre relevante faktorer. Beboerne har derudover også mulighed for at få rådgivning fra energikonsulenter. Rådgivningen vil være baseret på analyser og måledata fra deres bolig.

Det er også målet i løbet af projektet at udvikle et digitalt rådgivningskoncept, der tager udgangspunkt i målingerne fra de 300 boliger. Via intelligent it og sociale medier guides beboerne til at optimere varme- og vandforbrug.

Forsøgsprocessen
Middelfart Kommune afholder et borgermøde, hvor man vil finde frem til de boliger, der skal deltage i forsøget. Herefter installeres måleudstyret i boligerne, og målingerne samles løbende i en central database. Statens Byggeforskningsinstitut evaluerer til slut resultaterne og følger i øvrigt løbende projektet.

Resultater og erfaringer kommunikeres efterfølgende til blandt andre boligejere, energiselskaber og relevante myndigheder. Det er blandt andet planen at afholde en konference om resultater og perspektiver ved projektet.

Værd at vide
PassivSystems er udviklet i England. Det kan styre varmeanlæg og brugsvandsforsyning ud fra analyser af blandt andet de enkelte bygningers varmetab og brugsmønstre samt vejrprognoser.

Systemet er allerede afprøvet i et større antal boliger i England, og har givet besparelser på op til 23 procent. Resultatet skal dog ses i lyset af, at den engelske bygningsmasse generelt er af dårligere kvalitet end den danske. Derfor forventes besparelserne ikke at være helt så store i dansk sammenhæng.

Energiforsøget er organiseret ved en styregruppe og en arbejdsgruppe med Middelfart Kommune som projektansvarlig. Desuden oprettes en følgegruppe, hvor Klima-, Energi- og Bygningsministeriet og forskellige energiselskaber og brancheorganisationer deltager.

Følgende samarbejdspartnere indgår i arbejdsgruppen:

• Exergi, rådgivervirksomhed (daglig projektleder)
• Bolius (kommunikationsindsats)
• PassivSystems (levering og implementering er it-systemet)
• Statens Byggeforskningsinstitut (dokumentation og evaluering af projektet)

Projektet har et budget på 13,9 mio. kr. Middelfart kommune med partnere bidrager heraf med 3,9 mio. kr. og Realdania bidrager med 10 mio. kr.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125