23948sdkhjf

Klimatjek får borgerne op af lænestolene

Klimatjek i 226 huse i Næstved Kommune har sat skub i den private energirenovering. Nu skal der spares på både el og varme.
Et besøg af en energivejleder er vejen frem for at få energiforbruget ned i de danske husstande. Det viser resultater fra Næstved Kommune, hvor 226 husejere, har benyttet sig af kommunens tilbud, hvor en støtteordning betaler 50 procent af udgifterne til et klimatjek med termografibilleder af huset.

De tilmeldte har haft besøg af en vejleder fra Energitjenesten, og en efterfølgende evaluering viser, at 46 procent har sat gang i energirenoveringerne allerede tre måneder efter, de modtog Klimatjek-rapporten.

- Det viser, at behovet for personlig og uvildig vejledning er til stede. Vi oplever, at boligejerne gerne vil handle, men ofte er de i tvivl om, hvad der er den rigtige indsats i deres hus, fortæller Tommy Olsen fra Energitjenesten Sjælland.

Flere energirenoveringer på vej
Af dem der endnu ikke har igangsat energispareprojekter, afventer 23 procent håndværkertilbud, mens 68 procent er i gang med at vurdere økonomien. Meget tyder altså på at endnu flere vil energirenovere deres bolig i den kommende tid.

- Der er ingen tvivl om, at vi hjælper husejerne til at kunne prioritere, hvilke løsninger de skal vælge. Det betyder, at der sættes renoveringsprojekter i gang, og at der skabes arbejde til håndværkerne, siger Klimakoordinator Søren Magnussen, fra Næstved Kommune.

NK-Forsynings EnergiRådgivning tilbyder efterfølgende husejerne tilskud for de initiativer de sætter i gang.

- Vi har allerede lavet 29 energispare-aftaler, men der kommer hele tiden nye, og når opvarmningssæsonen kommer, vil vi helt sikkert få endnu flere henvendelser. Ud fra dem der er kommet nu, ser det ud til at der spares ca. 7.450 kWh i gennemsnit pr hus, siger Bjarne Andreasen fra NK-Forsyning og tilføker:

- Husejerne ser ud til at gennemføre stort set alle de tiltag, som rapporten foreslår.

Investering på 10 mio.
Besparelsen svinger fra 5.000 kWh til 25.000 kWh. Det er svært at sætte en præcis størrelsesorden på investeringen, men den er ofte langt over 50.000 kr., så der bliver tale om en samlet investering på mindst 10 mill. kr. Der med ser det altså ud til, at Næstved Kommunes og borgernes samlede investering i Klimatjek på ca. 675.000 kr. er godt givet ud, og skaber adskillige nye jobs til håndværkerne.

Borgerne står for ca. 60 procent af CO2-udslippet i en kommune, så der er store besparelser at hente – både miljømæssigt og økonomisk.

Klimatjek udspringer af et samarbejde mellem Næstved Kommune og NK-Forsynings EnergiRådgivning, der har fået Energitjenesten til at foretage de 226 Klimatjek hos boligejerne.

Besøgene er delvist brugerbetalte, men har også fået tilskudspenge fra Grøn Ordning i Næstved Kommune som et led i at få inddraget kommunens borgere i at få CO2-udslippet bragt ned.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109