23948sdkhjf

Kalundborg skal være Danmarks smarteste energiby

SEAS-NVE og Kalundborg Kommune skal sammen med en række partnere omdanne Kalundborg til Danmarks smarteste energiby.
SEAS-NVE står i spidsen for det konsortium, der skal gennemføre det hidtil mest ambitiøse Smart City projekt i Danmark.

Projektet skal omdanne energiforsyningen i Kalundborg til en åben platform, hvor forskellige leverandører af energi og services kan tilbyde innovative løsninger indenfor energi og miljø. Smart City Kalundborg er et pionerprojekt, der skal virkeliggøre den grønne omstilling af samfundet, og som støtter op om det politiske mål om 50 procent vindkraft i 2020.

Det cirka 100 millioner kroner store projekt er støttet af Energiteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram, EUDP, med op til 50 millioner kroner over tre år.

Projekt Smart City Kalundborg er et af de mest ambitiøse projekter til dato herhjemme, og folkene bag projektet forventer, at det vil sætte den danske havneby på det internationale landkort som byen, hvor fremtidens Smart Grid bliver til virkelighed. Dermed vil Kalundborg blive den første danske kommune, der kan kalde sig Smart City. Det skriver konsortiet i en pressemeddelelse.

Åbenhed er nøglen
Smart City Kalundborg bliver det første større projekt, som etablerer en åben ”energi-service-platform,” hvor alle aktører i og omkring leverancen af el og andre ydelser til forbrugerne og erhvervslivet kan tilbyde innovative løsninger.

- Vi skal tilbyde løsninger, der inspirerer danskerne til at ændre forbrugsmønstre og dermed spare på energien, siger udviklingsdirektør Jesper Lange, og fortsætter:

- Serviceleverandører og forsyningsselskaber skal finde sammen om innovative løsninger, der kan tilbydes på en fælles brugervenlig platform, så det bliver langt lettere for forbrugerne at handle miljøvenligt og shoppe rundt mellem tjenester og leverandører.

Kalundborgprojektets platform kan derfor sammenlignes med de populære applikationer (apps) til smartphones. Her har eksempelvis Apple og Google etableret hver sin platform, hvor stort set alle kan tilbyde apps. På tilsvarende vis vil aktørerne i og omkring elsektoren kunne udvikle og tilbyde smarte apps i sammenhæng med deres produkter til borgerne i Kalundborg, der derved får en række innovative og smarte muligheder for at spare på energien og købe el-produkter til den bedste pris, skriver konsortiet.

- Kalundborg Kommune har en målsætning om bæredygtig udvikling. Det er derfor helt naturligt for os at samarbejde med erhvervslivet om tiltag, der kan nedbringe energiforbruget og CO2-udledningen. Projekt Smart City Kalundborg vil gøre kommunen endnu mere attraktivt for både borgerne og virksomheder, siger Kalundborgs borgmester Martin Damm (V).

Konkurrence og samarbejde
Smart City Kalundborg bliver det første forsøg, hvor der i stor skala prøves kræfter med en åben platform, hvor leverandørerne af f.eks. el, solcelleanlæg, el-biler og varmepumper kan tilbyde løsninger i indbyrdes fri konkurrence. Folkene bag forventer derfor, at hele verden vil følge med i det banebrydende forsøg, der i første omgang er planlagt til at løbe i tre til fire år.

- Danmark har i mange år været førende i udvikling og udnyttelse af en række energiteknologier. Vi har samtidig tradition for at kunne både samarbejde og konkurrere på kryds og tværs i branchen, og jeg forventer, at vi i Smart City Kalundborg vil se helt nye konstellationer af samarbejde om innovative løsninger i indbyrdes konkurrence til gavn for borgerne, siger Forsknings- og teknologidirektør Jørgen S. Christensen, Dansk Energi.

Innovation og miljø
Der findes allerede en lang række løsninger til forbrugerne, som gerne vil gøre noget for miljø og samtidig spare penge på energibudgettet. Solceller vinder hastigt frem, og Smart Home løsninger til styring af hjemmets energiforbrug er på vej ud i de danske hjem.

Men det er en udfordring for både forbrugeren og elnettet at holde styr på energien og de mange forskellige løsninger. Derfor er der brug for en åben platform, hvor producenterne af solceller og Smart Home udstyr kan gå sammen om at lave inspirerende løsninger til kunderne, så det bliver langt lettere at holde styr på både den energi, som solcellerne producerer og den energi, som hjemmet forbruger, skriver konsortiet i pressemeddelelsen.

En af virksomhederne bag projektet er Spirae, der de seneste ti år har arbejdet med systemer til, hvordan man sikrer stabiliteten i elnettet, når energien ikke længere kommer fra et centralt kraftværk, men i stedet kommer fra en masse decentrale enheder som solcellerne på private hjem eller vindmøller. Virksomheden har leveret kontrolsystemer til nogle af verdens største smart grid demonstrationsprojekter og glæder sig til, at projektet for alvor kommer i gang.

- Danskerne er hurtige til at tage nye teknologier til sig, og vi er naturligvis stolte over at være med i Smart City Kalundborg. Vi har stor erfaring med at indpasse vedvarende energi i eksisterende elnet, og det er altid en stor udfordring, som vi glæder os meget til at arbejde med, siger direktør Peter Keller-Larsen, Spirae Danmark.

Værd at vide:
Bag projektet står SEAS-NVE, Kalundborg Kommune, Spirae og Dansk Energi.

Derudover deltager foreløbig følgende virksomheder med viden og teknologi:

ABB, CleanCharge, Clever (ChoosEV), Danfoss, Gaia Solar, Dong Energy, Gridmanager og Schneider Electric.



Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141