23948sdkhjf

Millionpulje skal styrke klimasikringen i kommunerne med nye data og digitale værktøjer

Danmarks skal rustes mod klimaforandringerne, som ikke mindst betyder vand fra alle sider fra stormflod, skybrud, langvarigt nedbør og et stigende grundvandsspejl og havniveau.

Derfor har regeringen afsat 59,5 millioner kroner i en ny pulje, der skal give især kommuner og spildevandsselskaber bedre data og digitale værktøjer. Målet er, at man bedre vil kunne kortlægge, hvilke området som vil blive oversvømmet og hvor meget, samt hvor store skader der vil blive tale om. 

- Vi ser ind i en fremtid med voldsommere og vådere vejr og det er helt afgørende, at Danmark klimatilpasses bedre mod det mere ekstreme vejr, så vi kan skabe tryghed for de danskere, der bor i udsatte områder. Men klimatilpasning er komplekst, og derfor er det vigtigt, at vi gør det klogt. Med den her investering i data og digitale værktøjer sikrer vi et godt fundament for at træffe beslutninger om klimasikring. Samtidig understøtter initiativerne regeringens kommende nationale klimatilpasningsplan, siger miljøminister Lea Wermelin (S).

Klima-, energi- og forsyningsministeriet og Miljøministeriet vil i samarbejde udvikle og løbende stille ny data og værktøjer til rådighed.

De digitale værktøjer:

  • Blandt de nationale datasæt og værktøjer til klimatilpasning findes det Hydrologiske Informations- og Prognosesystem (HIP), Klimaatlas, Kystplanlægger og Klimatilpasning- og planlægningsværktøj til Miljø- og Planmedarbejdere (KAMP). Disse værktøjer videreudvikles og styrkes via denne indsats.
  • HIP drives af Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering og giver fri adgang til data velegnet til at forudsige problemer med højtstående grundvand.
  • DMI’s Klimaatlas leverer fri og let tilgængelig data over fremtidens klima i kommunerne til både eksperter og befolkningen.
  • Kystdirektoratet har med Kystplanlægger udarbejdet en kortlægning af risikoen i kystområderne, samt konkrete forslag til håndtering af risici for oversvømmelser og erosion.
  • Screeningsværktøjet KAMP samler data og beregninger, bl.a. om konsekvenserne af potentielle oversvømmelser. KAMP er udviklet af Miljøstyrelsen og Danmarks Miljøporta
  • Tiltaget er finansieret af Next Generation EU.  

Kilde: Miljøministeriet

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.127