23948sdkhjf

Ny testbænk skal teste fremtidens kæmpe-vinger i Aalborg

Vindmøller har vokseværk. Indenfor en overskuelig årrække når de en effekt på 20 MW, og det betyder, at alle komponenter i møllen bliver større.

Det gælder også vingerne, som allerede har passeret 100 meter.

Netop derfor sætter det nordjyske testcenter for vindmøllevinger Blaest gang i en udvidelse. Det drejer sig om en ny teststand til +100 meter lange vinger. Det oplyser Blaest på sin hjemmeside.

Det er dog ikke kun vingestørrelsen, der får Blaest til at udvide. Testcentret oplever høj efterspørgsel efter stresstest af prototypevinger og har været fuldt booket de seneste år – og det forventer man ikke bliver anderledes i fremtiden.

Den nye testbænk bliver bygget efter aftale med Siemens Gamesa, som stort set er naboer til Blaest på Østhavnen i Aalborg. Vindmølleproducenten skal bruge teststanden til test af sine offshorevinger. Den første bliver den 115 meter lange B115-vinge, der skal bruges til SG 14-236 DD-vindmøllerne.

- Adgang til testbænke til produktvalidering er meget vigtigt for Siemens Gamesa, da vi stræber efter at lede offshore-revolutionen for at sænke prisen på offshore vindenergi. Siemens Gamesa ser frem til at udbygge samarbejdet yderligere med Blaest, som vi ser som en højkvalitets og pålidelig partner med et omfattende generalieblad. Aftalen med Blaest er nøglen til at sikre den kapacitet og kapabilitet, vi har brug for til fuldskala vingetest, siger Peter Fuglsang, head of technology development blades hos Siemens Gamesa.

Blaests administrerende direktør, Erik Steen Jensen, supplerer:

- At møde markedets og vores kunders behov er drivkraften for vores strategiske fokus. Med den nye testbænk er vi velforberedte til de kommende års produktion. Vi forventer at se endnu længere vinger inden for en årrække, og vi er fast besluttet på også at møde testbehovet til disse vinger.

Blaest bygger den nye testbænk i samarbejde med ingeniørvirksomhederne Frecon, der står for design af stålstrukturer, og ISC, der får ansvaret for betonfundamentet. Testbænken får en samlet vægt på mere end 1.000 tons.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.172