23948sdkhjf

Aalborg Forsyning sender Danmarks største havvandsvarmepumpe i udbud

Aalborg Forsyning er i fuld gang med at planlægge de grønne varmeløsninger, der skal tage over for det kulfyrede kraftvarmeværk, Nordjyllandsværket, når det bliver nedlagt senest i 2028.

Nu sender Aalborg Forsyning en 100-125 MW stor havvandsvarmepumpe i udbud, hvilket markerer endnu en milepæl i omstillingen fra kulbaseret fjernvarme til en klimavenlig og grøn fjernvarme.

Havvandsvarmepumpen bliver Danmarks største og er et helt centralt element i den fremtidige grønne fjernvarmeproduktion i Aalborg Forsyning, hvor anlægget skal levere 25 procent af fjernvarmen til varmeforbrugerne, skriver Aalborg Forsyning i en pressemeddelelse.  

Havvandsvarmepumpen skal ligge ved Limfjordens nordlige bred ved Nordjyllandsværket. Det er en ideel placering ifølge Søren Gais Kjeldsen, adm. direktør i Aalborg Forsyning.

- Her vil havvandsvarmepumpen ligge helt tæt på knudepunktet for varmeforsyningen og tæt på Limfjorden. Det er netop energien fra vandet i Limfjorden, som vi fremover vil udnytte i den grønne varmeforsyning, siger Søren Gais Kjeldsen, adm. direktør i Aalborg Forsyning.

I dag bruger Aalborg Forsyning vandet fra Limfjorden til afkøling af kondensatorerne på det kulfyrede kraftværk, og det er planen, at havvandsvarmepumpen skal genbruge den eksisterende kølevandsinfrastruktur på stedet.

Udbud i to entrepriser

I forbindelse med udarbejdelsen af udbuddet har Aalborg Forsyning været i tæt dialog med markedet og potentielle leverandører af store havvandsvarmepumper.

- Vi har oplevet stor interesse fra både nationale og internationale leverandører, og vores dialog med markedet har vist, at det er mest hensigtsmæssigt at udbyde havvandsvarmepumpen i to totalentrepriser - en teknikentreprise og en bygningsentreprise, fortæller Søren Gais Kjeldsen.

Det er teknikentreprisen, der nu sendes i udbud, og den omfatter selve varmepumpen samt leverance og etablering af alt procesudstyr i tilknytning til varmepumpeinstallationen.

Bygningsentreprisen vil efter planen blive sendt i udbud i løbet af april måned og omfatter alle bygge- og anlægsarbejder i relation til havvandsvarmepumpen.

Det er planen, at havvandsvarmepumpen sættes i drift i løbet af 2025.

Ud over havvandsvarmepumpen har Aalborg Forsyning mere overskudsvarme, flere varmepumper, en elkedel og et varmelager i støbeskeen. 

 
  

Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11