23948sdkhjf

Udspil: Atomkraft og gas er del af grøn omstilling

Radioaktivt atomaffald og tykke, hvide røgsøjler fra kraftværker drevet af gas. Normalt er det ikke billedet på grøn omstilling.

Men både gas og atomenergi er nødvendige. Ellers kan Europa ikke gennemføre den grønne omstilling i de kommende år.

Det mener EU-Kommissionen, som i et udspil onsdag klassificerer de to energiformer som del af den grønne omstilling i overgangsfasen til fossilfrit brændstof.

- Gas og atomkraft kan bidrage til den grønne omstilling, men vi stiller skrappe krav og øger incitamenterne til at ændre energiformerne, siger Irlands EU-kommissær, Mairead McGuinness.

Udspillet kommer på et tidspunkt, hvor energipolitikken har fået markant større betydning i Europa. Ikke bare for den grønne omstilling, men også for mange landes forsyningssikkerhed. Og for Europas samlede sikkerhedspolitik.

Tyskland er blevet mere afhængig af gas efter at have lukket atomkraftværker. Landet har i stedet investeret i den omstridte gasledning Nord Stream 2, der skal levere russisk gas. Og Frankrig får fortsat op mod 70 procent af sin energi fra atomkraftværker.

Derfor har EU-Kommissionen været under pres for at lade de to energiformer spille en rolle i den grønne omstilling. Og det får de ifølge udspillet lov til. Men under bestemte vilkår, der skal hjælpe den grønne omstilling. Og målet er fortsat, at fremtidens energiformer skal være fossilfri.

Danmark har sammen med Sverige, Holland og Østrig været kritisk over for at lade fossil gas indgå. I et fælles brev lægger de fire lande vægt på at fossil gas ikke lever op til samme standard som andre grønne energiformer, når det gælder udledning af CO2.

Også fra den grønne del af Europa-Parlamentet kritiseres udspillet for at gå i den forkerte retning. Og for at stille spørgsmål ved troværdigheden i EU's vilje til grøn omstilling.

Ifølge Mairead McGuinness er EU's mål dog uændret. Man vil reducere drivhusgasserne med mindst 55 procent senest i 2030. Og derefter forsøge at gøre et samlet EU drivhusgasneutral senest i 2050.

- Udspillet er måske ikke perfekt, men det er en løsning. Det flytter os tættere på vores ultimative mål om klimaneutralitet, siger Mairead McGuinness.

Hun lægger samtidig vægt på, at kriterierne for de to energiformer skal tages op til revision hvert tredje år.

Mens udspillet får kritik fra grønne organisationer, så er det nødvendigt for at få alle EU-landene med på de grønne mål, mener branchedirektør i DI Energi, Troels Ranis.

- EU’s taksonomi skal tage højde for gas og atomkraft. Det er vigtigt at anerkende, at andre lande har et andet energimiks end det danske, hvor der er brug for overgangsløsninger i den grønne omstilling, siger Troels Ranis.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.818