23948sdkhjf

Nye rekorder: Andelen af sol i elnettet og biogas i gassystemet boomer

Aldrig har der været så stor en andel af sol i elnettet og biogas i gassystemet som i 2021. 

Det fremgår af nye tal fra Energinet. 

Produktionen af biogas tilført gassystemet lå således ultimo 2021 på et niveau, der svarer til knap 25 procent. Til sammenligning lå det på godt 21 procent ultimo 2020.

De nye tal viser ligeledes at Danmark også på solsiden slog rekord og det endda til trods for cirka ti procent færre solskinstimer og cirka fem procent højere elforbrug i 2021 i forhold  til 2020. I 2021 kom 3,6 procent af det samlede danske elforbrug fra sol. I 2020 lå tallet på 3,4 procent.

Glad for stigningen

Jeppe Danø, der er vicedirektør og leder af afdelingerne for el- og gasmarked i Energinet, er glad for stigningen af biogas i gassystemet. Det er nemlig med til at give forbrugerne adgang til en grøn energikilde, som mindsker CO2-udledningen fra energisystemet.

- Gassen i det danske gassystem kan nu i stigende grad kaldes vedvarende. Og det er vigtigt, at andelen af biogas stiger, da vi står over for en kæmpe omstilling af vores energisystem og vores samfund. En omstilling, hvor vi skal nå et energisystem, der netto udleder nul CO2 senest i 2050. For at vi kan nå derhen er det nødvendigt, at vi reducerer CO2-udledningen fra den energi, vi forbruger, forklarer Jeppe Danø.

Der er siden 2013 blevet tilsluttet 51 biogasanlæg til gassystemet. Et enkelt anlæg er tilsluttet direkte til transmissionssystemet ved Bevtoft, mens de øvrige anlæg er tilsluttet distributionssystemet forskellige steder i landet. 

Analyseforudsætninger, der er lavet i 2021, forventer, at udviklingen fortsætter, så biogassen vil kunne dække 75 procent af det danske gasforbrug i 2030. I 2034 forventes biogasproduktionen helt at kunne dække det danske gasforbrug på årsbasis. 

Solen skinner fortsat

Andelen af strøm produceret af solceller i det danske elnet også er steget. Årsagen er stadig flere og mere morderne solceller, der betyder, at solen i dag og i fremtiden vil give os mere grøn strøm. 

- Der kommer flere solceller ind i det danske elsystem i takt med den grønne omstilling. Derfor bliver rekorderne slået, fordi vi bliver bedre til at opfange mere energi fra solen, siger Jesper Kronborg, der er seniorforretningsudvikler i Energinet.

Han forklarer, at fremskrivninger fra Energinet viser, at andelen af elproduktionen, der kommer fra sol, vil stige de kommende år. 

- Allerede inden for de næste 2-3 år forventer vi, at andelen af sol udgør over 10 procent af elforbruget. Stigningen forventes primært at komme fra ekstra installeret kapacitet fra markanlæg, siger Jesper Kronborg.

Vindandel falder

Tallene for 2021 viser også, at produktionen fra vind svarede til 43,6 procent af elforbruget. Dermed udgør sol og vind tilsammen 47,2 procent af danskernes samlede elforbrug i 2021. 

Nedgangen af vindandel er et mærkbart fald i forhold til 2020, hvor den lå på 46,5 procent. Især i lyset af, at Danmarks største havmøllepark Kriegers Flak på 600 MW blev idriftsat i 2021 og har leveret strøm til nettet en stor del af året.

- Nedgangen skyldes helt overvejende, at 2021 var et historisk dårligt vindår i Danmark og hele Nordvesteuropa for den sags skyld. Vind-ressourcen i 2021 var således cirka 10 procent lavere end et normalt år, mens den i 2020 var cirka fire procent højere. Samtidig er elforbruget i Danmark steget knap fem procent fra 2020 til 2021, hvilket også medvirker til en lavere vindandel, siger Jesper Kronborg. 

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.078