23948sdkhjf

Varmepumpe-producent brager igennem med tyve store projekter i sit andet leveår

En lille ny. Altså en lille ny varmepumpeproducent. Det var, hvad Danmark fik i sommeren 2020. 

Varmepumpen var der - men fabrikken manglede, fortalte medstifter og CEO hos Fenagy Kim Gardø Christensen dengang til Energy Supply.

Den hurdle – altså den manglende fabrik – er Kim Gardø Christensen og de øvrige ansatte hos Fenagy nu kommet over.

- Da vi startede Fenagy tilbage i august 2020 havde vi ikke i vores vildeste fantasi forstillet os, at vi kunne stå, hvor vi står nu, siger Kim Gardø Christensen.

Han har nu 35 ansatte og 1.213 kvadratmeter produktionsfaciliteter på Bautavej i Hasle i Aarhus og de første tyve projekter sat i søen. Og sat punktum for det første regnskabsår med en omsætning på 31 millioner kroner.

Ude godt – Hjemme godt

For Fenagy, der står med en forholdsvis ny varmepumpe, har Dannmark vist sig at være et godt sted at starte op. Den grønne dagsorden med fjernvarme og fjernkøling i højsædet betyder, at Fenagy har et solidt hjemmemarked for afprøvning af sine produkter. 

- Vi startede med vores demonstration i Harlev lige udenfor Aarhus, hvor mere end 400 personer har set vores anlæg i drift. Det er vigtig for at bringe nye teknologier i markedet, siger Kim Gardø Christensen.

Lige nu arbejder Fenagy med 20 forskellige projekter, hvoraf fem allerede er fuldt afleveret. 

Af de tyve finder man 12 varmepumpeprojekter, et gartneri-projekt samt et fjernkølingsprojekt i Danmark. 

Men også uden for landets grænser breder Fenagys varmepumpe- og køleteknologi sig. 
I øjeblikket arbejdes der på to køleprojekter i Norge, et varmepumpeprojekt i Norge og to varmepumpeprojekter i England.

2022 i udviklingens tegn

Med et godt 2021 i hus, går Fenagy ind i 2022 med ønsket om at øge aktiviteterne inden for produktudvikling med fokus på at gøre anlæggene endnu mere effektive.

Det skal ske dels ved hjælp af fortsat udvikling af den ejektor-teknologi, der allerede har givet gode resultater, dels ved hjælp af arbejdet med en ekspansions-maskine. Et arbejde Fenagy startede på i 2021.

Endvidere skal den cloud-løsning, der skal være med til at indsamle og strukturere data for optimering og overvågning af anlæggene, færdigbygges. 

Endelig kommer der endnu større kompressorer på markedet i 2022, hvilket betyder, at der skal udvikles hen mod endnu større varmepumper og køleanlæg, der anvender CO2 som kølemiddel.

Fra lille ny

Fenagy lever altså i bedste velgående her et halvt år inde i sit andet leveår. 

Men Kim Gardø Christensen ønsker i 2022 er at gå fra at være en lille ny - en start-up-virksomhed om man vil - til at være en 'ægte' virksomhed.

- Det kræver en mere slagkraftig organisation, hvor produktion, planlægning og projektafdelinger får værktøjer til at styre ordrer effektivt hele vejen igennem organisationen, siger Kim Gardø Christensen og uddyber: 

- Fenagy skal ud på nye markeder i Europa med mere fokus på køleområdet med fjernkøling og udnyttelse af overskudsvarme som hovedtemaer. 

Og det tegner godt. Allerede nu har virksomheden ordrer i hus for mere end 40 millioner kroner. 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093