23948sdkhjf

Overskudsvarme, PtX og fjernvarme: Everfuel og Tvis i historisk aftale

Tvis og Everfuel har netop indgået en aftale om at udnytte overskudsvarmen fra Everfuels 20 MW alkalisk elektrolyse-anlæg i Fredericia.

Tvis' fjernvarmesystem skal afkøle anlægget og opsamle og integrere overskudsvarme på cirka 70 grader i fjernvarmeforsyningen.

- Fjernvarmen kan hjælpe Everfuel med at afkøle de tekniske anlæg, som genererer en del overskudsvarme, og med vores nye aftale understøtter vi hinandens behov, for brintfabrikkens spildprodukt bliver en ressource for fjernvarmeforbrugerne i Trekantområdet. Her har vi et samarbejde, hvor alle parter får noget ud af det, og vi får værdifulde erfaringer om varmepotentialet i brintproduktion, siger Lars Schmidt, bestyrelsesformand i Tvis i en pressemeddelelse.

Grøn varme til 500-600 husstande om året

Aftalen mellem Tvis og Everfuel giver Tvis rettighederne til al overskudsvarmen fra brintfabrikken. Til april etablerer Tvis derfor en 1,2 kilometer lang fjernvarmeledning fra det eksisterende tracé på Egeskovvej og langs Ydre Skovvej til elektrolyse-anlægget, som allerede er under etablering og forventes at stå færdigt til efteråret 2022.

- Elektrolyseanlægget består af otte elektrolyse-enheder, som opnår varmegrader på op til 80 grader, når de skal producere brint til Crossbridge Energy raffinaderiet. Når brintfabrikken står færdig i 2022 kan det levere 0,6 MW varme det første år, hvilket vil stige til 3 MW efter 10 år, fordi elektrolysecellerne bliver mindre effektive over tid, når de nedslides og afgiver derfor mere og mere varme. Vi er glade for at udvikle de her erfaringer med TVIS, som baner vejen for endnu flere energiressourcer fra anlægget og markant mere overskudsvarme fra HySynergy II, forklarer Jesper Veilstrup, Senior Project manager hos Everfuel.

Overskudsvarme udgør op til 25 procent af energien i PtX-processen, og afkølingen bidrager også til bedre udnyttelse af energien, fordi driftstiden øges. Derudover gør indtægten fra varme også brintprodukterne mere økonomisk attraktive.

Aftalen sikrer varme til 5-600 husstande - brintfabrikkens første fase.

Sektorintegration

Ved 100 procent kapacitet kan elektrolyse-anlægget udnytte den grønne strøm til cirka otte ton grøn brint om dagen. Den grønne brint skal blandt andet erstatte brint fra fossile kilder på raffinaderiet i Fredericia, hvor ét ton grøn brint fortrænger ti ton CO2 på raffinaderiet.

- Ved at integrere brintproduktionen fra PtX-anlæg med fjernvarmen, sikrer vi god sektorintegration, der kan nedbringe omkostningerne til produktionen af grøn brint. Teknologien er kendt, men vi skaber alligevel energi-historie, fordi vi stille, men støt opbygger et nyt energisystem, der leverer et reelt bæredygtigt alternativ til fossile brændsler. Vi er i starten af et marked, der kun går én vej, og vi ser frem til at fortsætte samarbejdet om at udvikle grøn energi sammen med TVIS, siger Jacob Krogsgaard fra Everfuel.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.083